Kurczak w delikatnej potrawce.rtf

(7 KB) Pobierz
Kurczak w delikatnej potrawce

Kurczak w delikatnej potrawce

 

Składniki na 6 porcji:

kurczak (około 1,3 kg)

oszczyzna

pół cebuli

liść laurowy

łka posiekanego koperku lub natki pietruszki

po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

l

sos:

2 łki masła

2 łki mąki

2 żółtka

sok z 1/4 cytryny

1 i 1/4 szklanki Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

l

 

Kurczaka umyj, pokrój na porcje, zalej wodą, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez mniej więcej 15 minut.

 

Umyj i oczyśćoszczyznę, obierz i opiecz nad ogniem cebulę i wraz z włoszczyzną i przyprawami dodaj do rosołu. Po godzinnym gotowaniu kurczaka wyjmij i ostudź. Mięso można oddzielić od kości i pokroić na kawałki.

 

Zrumień na roztopionym w rondlu maśle, rozprowadź 3/4 szklanki rosołu i - mieszając - zagotuj. Żółtka wymieszaj z pół szklanki rosołu, dodaj do zasmażki, a następnie zdejmij sos z ognia i  przypraw go solą i sokiem z cytryny.

 

Kawałki kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Potrawkę należy posypać koperkiem i podać z ryżem i sałatą.

 

Amatorzy jarzyn mogą marchewkę i pietruszkę z gotowania rosołu pokroić w drobną kostkę i przed podgrzaniem dodać do sosu razem z kawałkami kurczaka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin