Tort czekoladowy.doc

(28 KB) Pobierz

    

Ciasto:
15 dag mąki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
20 dag cukru
20 dag startej gorzkiej czekolady
10 dag masła
6 jaja
4 gruszki w syropie
20 ml likieru gruszkowego
tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:
30 dag gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
400 ml śmietanki
20 ml. rumu
 

Ciasto:
Masło stopić, przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier (bez jednej łyżki) ubić na parze. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę, kakao i 1/2 czekolady połączyć z masą żółtkową. Dodać stopione masło i pianę, wymieszać. Tortownicę (o średnicy około 22 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 35 minut w temperaturze 180 C.

Masa:
śmietanę z cukrem podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować. Krem zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Gruszki odcedzić, przekroić, zagotować z odrobiną syropu i wody. Mąkę ziemniaczaną i likier wymieszać, wlać do gruszek, zagotować.

Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekroić na dwa krążki. Gruszki rozłożyć na spodzie tortu, na nich rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego. Na wierzchu położyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć. Resztę kremu rozsmarować po wierzchu i bokach tortu. Udekorować wiórkami czekoladowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin