Ciasto:15 dag mąki,1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao20 dag cukru20 dag startej gorzkiej czekolady10 dag masła6 jaja4 gruszki w syropie20 ml likieru gruszkowegotłuszcz i bułka tarta do formyMasa:30 dag gorzkiej czekolady1 opakowanie cukru waniliowego400 ml śmietanki20 ml. rumu
Ciasto:Masło stopić, przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier (bez jednej łyżki) ubić na parze. Białka ubić na sztywną pianę.Mąkę, kakao i 1/2 czekolady połączyć z masą żółtkową. Dodać stopione masło i pianę, wymieszać. Tortownicę (o średnicy około 22 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 35 minut w temperaturze 180 C.Masa:śmietanę z cukrem podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować. Krem zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).Gruszki odcedzić, przekroić, zagotować z odrobiną syropu i wody. Mąkę ziemniaczaną i likier wymieszać, wlać do gruszek, zagotować.Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekroić na dwa krążki. Gruszki rozłożyć na spodzie tortu, na nich rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego. Na wierzchu położyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć. Resztę kremu rozsmarować po wierzchu i bokach tortu. Udekorować wiórkami czekoladowymi.
dimitrif