Faworki.doc

(26 KB) Pobierz

               

 



3 żółtka,
3 łyżki śmietany,
łyżka cukru pudru,
łyżka spirytusu,
20 dkg mąki,
50 dkg smalcu do smażenia,

Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
Ciasto rozwałkować cienko.
Krajać radełkiem pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
Smażyć w dużej ilości smalcu bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić szpikulcem.
Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę dla odsączenia tłuszczu, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin