Kotlety mielone z baraniny.rtf

(6 KB) Pobierz
Kotlety mielone z baraniny

Kotlety mielone z baraniny 

 

Składniki:

50 dag baraniny z kością 

5 dag czerstwej bułki

1/8 l mleka

jajo

3 dag cebuli

bek czosnku

l, pieprz

5 dag tartej bułki

6 dag tłuszczu

 

Mięso oddziel od kości, opłucz, osącz, obierz z powięzi i pokrój na kawałki. Buł zaś namocz w mleku i - gdy zmięknie - odciśnij. Mięso i buł przepuść dwukrotnie przez maszynkę, dodaj jajko, posól i wyrób na pulchną masę (najlepiej rę); dodaj też roztarty z solą czosnek, a w razie potrzeby 2-3 łki mleka.

 

Uformuj z masy 8 panierowanych w bułce tartej kotletów i usmaż je na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, lecz na niezbyt silnym ogniu. Pod koniec smażenia na każdym kotlecie umieść po trochu masła i dosmaż je na małym ogniu lub dopiecz w piekarniku (przez około 10 minut). Pozostaje Ci już tylko nadziać kotlety na patyczki do szaszłyków i zgrillować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin