Szaszłyk węgierski.rtf

(6 KB) Pobierz
Szasz³yk wêgierski

Szaszłyk węgierski

 

Składniki na 6 porcji:

po 25 dag chudej cielęciny, wołowiny i wieprzowiny

czerwona i żółta papryka

2 cebule

5-6 łek oleju

po łce mielonego kminku, mielonej słodkiej papryki, pieprzu cayenne

3 łki soku z cytryny

Jarzynka do mięs WINIARY

 

Umyte kawałki mięsa mocno wygnieć, a następnie pokrój w równą kostkę. Każdy z gatunków mięsa ułóż w osobnym głębokim talerzu, skrop sokiem z cytryny i polej olejem.

 

Cielęcinę obficie posyp słodką papryką, wołowinę - pieprzem cayenne, a wieprzowinę - kminkiem. Dobrze wymieszaj zawartość talerzy, przykryj je i zostaw na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.

 

Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki potnij w równe kawałki, a cebulę - w grube plastry. Nadziewaj na szpadki na przemian poszczególne gatunki mięsa, kawałki papryki i plastry cebuli, oprósz je Jarzynką i upiecz na rożnie, smarując co jakiś czas oliwą.

Podawaj z ryżem lub frytkami i surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin