Risotto warszawskie.rtf

(7 KB) Pobierz
Risotto warszawskie

Risotto warszawskie

 

Składniki na 6 porcji:

około 50 dag resztek pieczonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny lub kurczaka

szklanka ryżu

łka koncentratu pomidorowego

szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

po 2 łki oleju i masła

l

pieprz

starta gałka muszkatołowa

mielony jałowiec

25 dag zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)

szklanka Bulionu wołowego WINIARY

łeczka sosu sojowego

4 łki startego żółtego sera

4 łki posiekanej natki pietruszki

 

W dużej ilości osolonej wody zagotuj ryż i gotuj jeszcze 5 minut od zawrzenia, po czym osącz go na sicie.

 

W rondlu rozgrzej olej, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gał, jałowiec i sos sojowy. Wszystko to, mieszając, przez chwilę podsmażaj i odstaw z ognia.

 

Mięso pokrój w drobną kostkę, połącz z ryżem, zielonym groszkiem, połową orzechów włoskich, natką i przygotowanym sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż ryż i wlej gorący bulion. Całość posyp żółtym serem wymieszanym z pozostałymi orzechami, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30minut.

 

Po wyjęciu przekonasz się, że risotto nie tylko cudownie wygląda i pachnie, ale także - świetnie smakuje.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin