praca_009.pdf
(
1628 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Miedzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina jako nowy produkt turystyczny_pdf.doc
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
ALMAMER Wy
Ň
sza Szkoła Ekonomiczna
Wydział Turystyki i Rekreacji
Agnieszka Borowska
Album nr 19308
Mi
ħ
dzynarodowy Konkurs Pianistyczny
im. Fryderyka Chopina, jako nowy produkt
turystyczny
Praca licencjacka
napisana pod kierunkiem
Dr Danuty Dudkiewicz-Zimny
Warszawa 2008
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
S
PIS
T
RE
ĺ
CI
strona
W
ST
Ħ
P
3
R
OZDZIAŁ
1.
I
STOTA
,
RODZAJE
I STRUKTURA
PRODUKTU
5
TURYSTYCZNEGO
1.1.
Poj
ħ
cie produktu turystycznego
5
1.2.
Struktura i rodzaje produktów turystycznych
12
1.3.
Produkt turystyczny, a pozostałe elementy marketingu mix
16
1.4.
Proces opracowywania nowej oferty rynkowej
28
R
OZDZIAŁ
2.
C
HARAKTERYSTYKA
M
I
Ħ
DZYNARODOWEGO
K
ONKURSU
P
IANISTYCZNEGO IM
.
F
RYDERYKA
C
HOPINA
34
2.1.
Historia Konkursu
2.2.
Uczestnicy Konkursów
2.3.
Organizacja Konkursów
2.4.
Koncepcja organizacji XVI Konkursu
34
41
45
50
R
OZDZIAŁ
3.
M
I
Ħ
DZYNARODOWY
K
ONKURS
P
IANISTYCZNY IM
.
F
RYDERYKA
C
HOPINA
–
NOWA OFERTA TURYSTYCZNA
56
3.1.
Idea nowego produktu turystycznego
56
3.2.
Rynek docelowy
58
3.3.
Koncepcja oferty turystycznej „Melomani w Warszawie”
3.3.1.
Cechy i cena produktu
64
65
69
70
71
3.3.2.
Kanały dystrybucji
3.3.3.
Promocja
3.3.4.
Personel
3.4.
Koncepcja oferty turystycznej „Polska Chopina”
3.4.1.
Cechy i cena produktu
72
72
74
3.4.2.
Pozostałe elementy marketingu mix
3.5.
Koncepcja oferty turystycznej „Mazowsze Chopina”
76
Z
AKO
İ
CZENIE
79
B
IBLIOGRAFIA
81
S
PIS RYSUNKÓW
84
S
PIS TABEL
85
2
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
W
ST
Ħ
P
Turystyka jest obecnie jednym z najwi
ħ
kszych przemysłów na
Ļ
wiecie.
Rosn
Ģ
ce zainteresowanie t
Ģ
działalno
Ļ
ci
Ģ
wynika nie tylko z jej dynamicznego
rozwoju osi
Ģ
gni
ħ
tego w ci
Ģ
gu ostatnich kilku lat, ale równie
Ň
z ogromnego
potencjału wzrostu oraz efektów ekonomicznych w postaci wielko
Ļ
ci inwestycji
i wpływu na bilans płatniczy. Turystyka nie pozostaje bez znaczenia dla gospodarek
lokalnych, ich społeczno
Ļ
ci, wielko
Ļ
ci zatrudnienia oraz
Ļ
rodowiska naturalnego.
Warto kreowa
ę
nowe oferty turystyczne w taki sposób, by ka
Ň
dy z klientów mógł
otrzyma
ę
oczekiwany produkt. Zmieniaj
Ģ
ca si
ħ
moda, szybki rozwój gospodarczy
powoduje, i
Ň
klienci oczekuj
Ģ
niepowtarzalnych ofert, gwarantuj
Ģ
cych spełnienie ich
marze
ı
w zamian za odpowiedni
Ģ
cen
ħ
. Przedsi
ħ
biorcy z bran
Ň
y turystycznej winni
konkurowa
ę
mi
ħ
dzy sob
Ģ
ilo
Ļ
ci
Ģ
, ró
Ň
norodno
Ļ
ci
Ģ
, a przede wszystkim jako
Ļ
ci
Ģ
dostarczanych usług, przy jednoczesnym kreowaniu w
Ļ
wiadomo
Ļ
ci odbiorców
krajowych i zagranicznych, polskiej unikatowej marki.
Celem niniejszej pracy jest stworzenie koncepcji nowego produktu
turystycznego, którego istot
Ģ
jest Mi
ħ
dzynarodowy Konkurs Pianistyczny im.
Fryderyka Chopina. Potencjał, jaki niesie on za sob
Ģ
, powinien by
ę
wykorzystany
nie tylko przez instytucje kultury, ale przede wszystkim przez bran
Ňħ
turystyczn
Ģ
.
Odpowiednie wykorzystanie szeroko poj
ħ
tych dóbr kultury w marketingu usług
turystycznych, daje szans
ħ
na osi
Ģ
gni
ħ
cie sukcesu, nie tylko z punktu widzenia
pojedynczego przedsi
ħ
biorcy, ale przede wszystkim z punktu widzenia kraju.
W szczególno
Ļ
ci chodzi o odpowied
Ņ
na nast
ħ
puj
Ģ
ce pytania:
•
Jak budowa
ę
nowe oferty turystyczne?
•
Jakie elementy istniej
Ģ
ce w potencjale regionu mo
Ň
na wykorzysta
ę
?
•
Czy Mi
ħ
dzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina
mo
Ň
e by
ę
podstaw
Ģ
do zbudowania nowego produktu turystycznego?
•
Jakie nowe produkty turystyczne mog
Ģ
powsta
ę
w kontek
Ļ
cie istniej
Ģ
cego
zainteresowania muzyk
Ģ
Chopina?
Praca składa si
ħ
z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono
znaczenie marketingu w działalno
Ļ
ci przedsi
ħ
biorstwa i jego roli przy tworzeniu
nowych produktów turystycznych. Szczegółowo przedstawiono produkt turystyczny
i jego specyficzne cechy oraz etapy tworzenia i wprowadzania nowych ofert na
3
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
rynek. Rozdział drugi przybli
Ň
a histori
ħ
, koncepcj
ħ
organizacji i idee, jakie
przy
Ļ
wiecały Mi
ħ
dzynarodowemu Konkursowi Pianistycznemu im. Fryderyka
Chopina w momencie jego powstawania. W szczególno
Ļ
ci przedstawiono histori
ħ
i uczestników Konkursu, wra
Ň
enia, jakie wi
Ģ
zały si
ħ
z uczestnictwem w wydarzeniu
Ļ
wiatowej rangi. Ponadto zaprezentowano koncepcj
ħ
organizacji XVI Konkursu,
który odb
ħ
dzie si
ħ
w dwusetn
Ģ
rocznic
ħ
urodzin Fryderyka Chopina oraz plan
obchodów jubileuszu. Rozdział trzeci to prezentacja koncepcji nowej oferty
turystycznej. Jest to studium na temat mo
Ň
liwo
Ļ
ci wykorzystania presti
Ň
owych
wydarze
ı
kulturalnych w turystyce, do jakich nale
Ň
y Mi
ħ
dzynarodowy Konkurs
Pianistyczny im. Fryderyka Chopina, nie tylko w latach konkursowych, ale równie
Ň
poza nimi. Warszawa powinna nieustannie rozbrzmiewa
ę
muzyk
Ģ
Chopina.
Przedstawiono w nim propozycj
ħ
nowego produktu turystycznego, który jest spójny
ze Strategi
Ģ
rozwoju turystyki województwa mazowieckiego na lata 2007-2013,
a tak
Ň
e ze Strategi
Ģ
rozwoju miasta stołecznego Warszawy do roku 2020. Produkt,
który promuje kraj i wspiera miasto w staraniach o tytuł Europejskiej Stolicy
Kultury w roku 2016.
Praca powstała na podstawie literatury z zakresu marketingu turystyki oraz
kultury, ze szczególnym uwzgl
ħ
dnieniem pozycji takich jak: Marketing, Ph. Kotlera;
Marketing usług turystycznych, red. Danuta Dudkiewicz; Produkt Turystyczny,
J. Kaczmarka, Ekonomika Turystyki, R. Łazarka, Kronika Konkursów
Chopinowskich, red. B. Niewiarowska, Wielka Gra, J. Waldorffa, A wi
ħ
c Konkurs,
J.
ņ
urawlewa. Wykorzystano tak
Ň
e liczne
Ņ
ródła internetowe, artykuły prasowe oraz
wywiady i materiały niepublikowane. Ponadto oparto si
ħ
na do
Ļ
wiadczeniu
zawodowym autorki jako wieloletniego pilota wycieczek, przewodnika
turystycznego - miejskiego a jednocze
Ļ
nie pracownika biur podró
Ň
y takich jak:
Orbis Travel czy Polish Travel Quo Vadis.
4
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
R
OZDZIAŁ
1
I
STOTA
,
RODZAJE I STRUKTURA PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
1.1.
P
OJ
Ħ
CIE PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
W bogatej literaturze z zakresu marketingu odnale
Ņę
mo
Ň
na wiele ró
Ň
nych
definicji produktu trafnie oddaj
Ģ
cych jego istot
ħ
. Według jednego z najwi
ħ
kszych
autorytetów współczesnego marketingu Ph. Kotlera produkt w uj
ħ
ciu
marketingowym to cokolwiek, co mo
Ň
e znale
Ņę
si
ħ
na rynku, zwróci
ę
uwag
ħ
, zosta
ę
nabyte, u
Ň
yte lub skonsumowane, zaspokajaj
Ģ
c czyje
Ļ
pragnienie lub potrzeb
ħ
. Jest
on rozumiany bardzo szeroko. Mo
Ň
e nim by
ę
dobro materialne, usługa, organizacja
czy te
Ň
idea, które s
Ģ
oferowane potencjalnym odbiorcom, by rozbudzi
ę
ich
zainteresowanie, skłonno
Ļę
do zakupu, u
Ň
ytkowania czy konsumpcji.
1
Zgodnie z teori
Ģ
marketingu produktem jest wszystko, co mo
Ň
na zaoferowa
ę
w celu zaspokojenia potrzeby lub pragnienia. Mog
Ģ
to by
ę
produkty fizyczne,
produkty usługowe oraz wszystkie inne maj
Ģ
ce zdolno
Ļę
do zaspokojenia wymaga
ı
i potrzeb ludzkich.
2
W takim rozumieniu produktem mo
Ň
e by
ę
rzecz, miejsce, osoba
czy wykonywana czynno
Ļę
.
Bardzo du
ŇĢ
rol
ħ
w
Ļ
ród produktów na rynku odgrywaj
Ģ
usługi. Rola usług
i dóbr pozamaterialnych ogółem ro
Ļ
nie. W tym nurcie znajduje swoje miejsce wiele
małych firm. Cz
ħ
sto wyprodukowanie idei czy sprzeda
Ň
informacji wymaga
znacznie mniejszego kapitału ni
Ň
produkcja dóbr materialnych. Dotyczy
to szczególnie usług z zakresu najnowszych technologii, gdzie głównymi maj
Ģ
tkiem
firmy jest wiedza, inteligencja i postawa pracowników.
Według J. Altkorna produktem nazywa si
ħ
ka
Ň
dy obiekt rynkowej wymiany
albo wszystko, co mo
Ň
na oferowa
ę
na rynku. Poj
ħ
cia produktu nie nale
Ň
y
uto
Ň
samia
ę
tylko z obiektami materialnymi. Produktem mo
Ň
e by
ę
dobro materialne,
usługa, miejsce, organizacja, idea. Produkt to nie tylko ziemia, lokomotywa, lecz
tak
Ň
e rozmowa telefoniczna czy porada lekarska. Wiele produktów jest kompozycj
Ģ
elementów materialnych i niematerialnych.
3
Ka
Ň
dy produkt ma cechy wyró
Ň
niaj
Ģ
ce go spo
Ļ
ród innych, da si
ħ
opisa
ę
i odpowiednio nazwa
ę
. Produkty maj
Ģ
te
Ň
cz
ħ
sto wyró
Ň
niaj
Ģ
ce je znaki towarowe.
Kotler Ph, Marketing – Analiza, planowanie, wdra
Ň
anie i kontrola, Gebethner i Ska, Warszawa 1994,
s.400.
2
Ibidem, s.7.
5
1
Plik z chomika:
archaii
Inne pliki z tego folderu:
Poradnik Agrobiznesu.doc
(876 KB)
Standardy jakości w turystyce. Poradnik wdrażania.pdf
(1290 KB)
(3535) turystyka1[1].doc
(41 KB)
turystyka.pdf
(5488 KB)
turystyka_demo.pdf
(742 KB)
Inne foldery tego chomika:
Książki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin