praca_009.pdf

(1628 KB) Pobierz
Microsoft Word - Miedzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina jako nowy produkt turystyczny_pdf.doc
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
ALMAMER Wy Ň sza Szkoła Ekonomiczna
Wydział Turystyki i Rekreacji
Agnieszka Borowska
Album nr 19308
Mi ħ dzynarodowy Konkurs Pianistyczny
im. Fryderyka Chopina, jako nowy produkt
turystyczny
Praca licencjacka
napisana pod kierunkiem
Dr Danuty Dudkiewicz-Zimny
Warszawa 2008
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
S PIS T RE ĺ CI
strona
W ST Ħ P
3
R OZDZIAŁ 1. I STOTA ,
RODZAJE
I STRUKTURA
PRODUKTU
5
TURYSTYCZNEGO
1.1.
Poj ħ cie produktu turystycznego
5
1.2.
Struktura i rodzaje produktów turystycznych
12
1.3. Produkt turystyczny, a pozostałe elementy marketingu mix
16
1.4. Proces opracowywania nowej oferty rynkowej
28
R OZDZIAŁ 2. C HARAKTERYSTYKA M I Ħ DZYNARODOWEGO K ONKURSU
P IANISTYCZNEGO IM . F RYDERYKA C HOPINA
34
2.1. Historia Konkursu
2.2. Uczestnicy Konkursów
2.3. Organizacja Konkursów
2.4. Koncepcja organizacji XVI Konkursu
34
41
45
50
R OZDZIAŁ 3. M I Ħ DZYNARODOWY K ONKURS P IANISTYCZNY IM .
F RYDERYKA C HOPINA NOWA OFERTA TURYSTYCZNA
56
3.1. Idea nowego produktu turystycznego
56
3.2. Rynek docelowy
58
3.3. Koncepcja oferty turystycznej „Melomani w Warszawie”
3.3.1.
Cechy i cena produktu
64
65
69
70
71
3.3.2.
Kanały dystrybucji
3.3.3.
Promocja
3.3.4.
Personel
3.4. Koncepcja oferty turystycznej „Polska Chopina”
3.4.1.
Cechy i cena produktu
72
72
74
3.4.2.
Pozostałe elementy marketingu mix
3.5.
Koncepcja oferty turystycznej „Mazowsze Chopina”
76
Z AKO İ CZENIE
79
B IBLIOGRAFIA
81
S PIS RYSUNKÓW
84
S PIS TABEL
85
2
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
W ST Ħ P
Turystyka jest obecnie jednym z najwi ħ kszych przemysłów na Ļ wiecie.
Rosn Ģ ce zainteresowanie t Ģ działalno Ļ ci Ģ wynika nie tylko z jej dynamicznego
rozwoju osi Ģ gni ħ tego w ci Ģ gu ostatnich kilku lat, ale równie Ň z ogromnego
potencjału wzrostu oraz efektów ekonomicznych w postaci wielko Ļ ci inwestycji
i wpływu na bilans płatniczy. Turystyka nie pozostaje bez znaczenia dla gospodarek
lokalnych, ich społeczno Ļ ci, wielko Ļ ci zatrudnienia oraz Ļ rodowiska naturalnego.
Warto kreowa ę nowe oferty turystyczne w taki sposób, by ka Ň dy z klientów mógł
otrzyma ę oczekiwany produkt. Zmieniaj Ģ ca si ħ moda, szybki rozwój gospodarczy
powoduje, i Ň klienci oczekuj Ģ niepowtarzalnych ofert, gwarantuj Ģ cych spełnienie ich
marze ı w zamian za odpowiedni Ģ cen ħ . Przedsi ħ biorcy z bran Ň y turystycznej winni
konkurowa ę mi ħ dzy sob Ģ ilo Ļ ci Ģ , ró Ň norodno Ļ ci Ģ , a przede wszystkim jako Ļ ci Ģ
dostarczanych usług, przy jednoczesnym kreowaniu w Ļ wiadomo Ļ ci odbiorców
krajowych i zagranicznych, polskiej unikatowej marki.
Celem niniejszej pracy jest stworzenie koncepcji nowego produktu
turystycznego, którego istot Ģ jest Mi ħ dzynarodowy Konkurs Pianistyczny im.
Fryderyka Chopina. Potencjał, jaki niesie on za sob Ģ , powinien by ę wykorzystany
nie tylko przez instytucje kultury, ale przede wszystkim przez bran Ňħ turystyczn Ģ .
Odpowiednie wykorzystanie szeroko poj ħ tych dóbr kultury w marketingu usług
turystycznych, daje szans ħ na osi Ģ gni ħ cie sukcesu, nie tylko z punktu widzenia
pojedynczego przedsi ħ biorcy, ale przede wszystkim z punktu widzenia kraju.
W szczególno Ļ ci chodzi o odpowied Ņ na nast ħ puj Ģ ce pytania:
Jak budowa ę nowe oferty turystyczne?
Jakie elementy istniej Ģ ce w potencjale regionu mo Ň na wykorzysta ę ?
Czy Mi ħ dzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina
mo Ň e by ę podstaw Ģ do zbudowania nowego produktu turystycznego?
Jakie nowe produkty turystyczne mog Ģ powsta ę w kontek Ļ cie istniej Ģ cego
zainteresowania muzyk Ģ Chopina?
Praca składa si ħ z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono
znaczenie marketingu w działalno Ļ ci przedsi ħ biorstwa i jego roli przy tworzeniu
nowych produktów turystycznych. Szczegółowo przedstawiono produkt turystyczny
i jego specyficzne cechy oraz etapy tworzenia i wprowadzania nowych ofert na
3
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
rynek. Rozdział drugi przybli Ň a histori ħ , koncepcj ħ organizacji i idee, jakie
przy Ļ wiecały Mi ħ dzynarodowemu Konkursowi Pianistycznemu im. Fryderyka
Chopina w momencie jego powstawania. W szczególno Ļ ci przedstawiono histori ħ
i uczestników Konkursu, wra Ň enia, jakie wi Ģ zały si ħ z uczestnictwem w wydarzeniu
Ļ wiatowej rangi. Ponadto zaprezentowano koncepcj ħ organizacji XVI Konkursu,
który odb ħ dzie si ħ w dwusetn Ģ rocznic ħ urodzin Fryderyka Chopina oraz plan
obchodów jubileuszu. Rozdział trzeci to prezentacja koncepcji nowej oferty
turystycznej. Jest to studium na temat mo Ň liwo Ļ ci wykorzystania presti Ň owych
wydarze ı kulturalnych w turystyce, do jakich nale Ň y Mi ħ dzynarodowy Konkurs
Pianistyczny im. Fryderyka Chopina, nie tylko w latach konkursowych, ale równie Ň
poza nimi. Warszawa powinna nieustannie rozbrzmiewa ę muzyk Ģ Chopina.
Przedstawiono w nim propozycj ħ nowego produktu turystycznego, który jest spójny
ze Strategi Ģ rozwoju turystyki województwa mazowieckiego na lata 2007-2013,
a tak Ň e ze Strategi Ģ rozwoju miasta stołecznego Warszawy do roku 2020. Produkt,
który promuje kraj i wspiera miasto w staraniach o tytuł Europejskiej Stolicy
Kultury w roku 2016.
Praca powstała na podstawie literatury z zakresu marketingu turystyki oraz
kultury, ze szczególnym uwzgl ħ dnieniem pozycji takich jak: Marketing, Ph. Kotlera;
Marketing usług turystycznych, red. Danuta Dudkiewicz; Produkt Turystyczny,
J. Kaczmarka, Ekonomika Turystyki, R. Łazarka, Kronika Konkursów
Chopinowskich, red. B. Niewiarowska, Wielka Gra, J. Waldorffa, A wi ħ c Konkurs,
J. ņ urawlewa. Wykorzystano tak Ň e liczne Ņ ródła internetowe, artykuły prasowe oraz
wywiady i materiały niepublikowane. Ponadto oparto si ħ na do Ļ wiadczeniu
zawodowym autorki jako wieloletniego pilota wycieczek, przewodnika
turystycznego - miejskiego a jednocze Ļ nie pracownika biur podró Ň y takich jak:
Orbis Travel czy Polish Travel Quo Vadis.
4
Turystyka Kulturowa, www.turystykakulturowa.org
Nr 7/2009 (Lipiec2009)
R OZDZIAŁ 1
I STOTA , RODZAJE I STRUKTURA PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
1.1. P OJ Ħ CIE PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
W bogatej literaturze z zakresu marketingu odnale Ņę mo Ň na wiele ró Ň nych
definicji produktu trafnie oddaj Ģ cych jego istot ħ . Według jednego z najwi ħ kszych
autorytetów współczesnego marketingu Ph. Kotlera produkt w uj ħ ciu
marketingowym to cokolwiek, co mo Ň e znale Ņę si ħ na rynku, zwróci ę uwag ħ , zosta ę
nabyte, u Ň yte lub skonsumowane, zaspokajaj Ģ c czyje Ļ pragnienie lub potrzeb ħ . Jest
on rozumiany bardzo szeroko. Mo Ň e nim by ę dobro materialne, usługa, organizacja
czy te Ň idea, które s Ģ oferowane potencjalnym odbiorcom, by rozbudzi ę ich
zainteresowanie, skłonno Ļę do zakupu, u Ň ytkowania czy konsumpcji. 1
Zgodnie z teori Ģ marketingu produktem jest wszystko, co mo Ň na zaoferowa ę
w celu zaspokojenia potrzeby lub pragnienia. Mog Ģ to by ę produkty fizyczne,
produkty usługowe oraz wszystkie inne maj Ģ ce zdolno Ļę do zaspokojenia wymaga ı
i potrzeb ludzkich. 2 W takim rozumieniu produktem mo Ň e by ę rzecz, miejsce, osoba
czy wykonywana czynno Ļę .
Bardzo du ŇĢ rol ħ w Ļ ród produktów na rynku odgrywaj Ģ usługi. Rola usług
i dóbr pozamaterialnych ogółem ro Ļ nie. W tym nurcie znajduje swoje miejsce wiele
małych firm. Cz ħ sto wyprodukowanie idei czy sprzeda Ň informacji wymaga
znacznie mniejszego kapitału ni Ň produkcja dóbr materialnych. Dotyczy
to szczególnie usług z zakresu najnowszych technologii, gdzie głównymi maj Ģ tkiem
firmy jest wiedza, inteligencja i postawa pracowników.
Według J. Altkorna produktem nazywa si ħ ka Ň dy obiekt rynkowej wymiany
albo wszystko, co mo Ň na oferowa ę na rynku. Poj ħ cia produktu nie nale Ň y
uto Ň samia ę tylko z obiektami materialnymi. Produktem mo Ň e by ę dobro materialne,
usługa, miejsce, organizacja, idea. Produkt to nie tylko ziemia, lokomotywa, lecz
tak Ň e rozmowa telefoniczna czy porada lekarska. Wiele produktów jest kompozycj Ģ
elementów materialnych i niematerialnych. 3
Ka Ň dy produkt ma cechy wyró Ň niaj Ģ ce go spo Ļ ród innych, da si ħ opisa ę
i odpowiednio nazwa ę . Produkty maj Ģ te Ň cz ħ sto wyró Ň niaj Ģ ce je znaki towarowe.
Kotler Ph, Marketing – Analiza, planowanie, wdra Ň anie i kontrola, Gebethner i Ska, Warszawa 1994,
s.400.
2 Ibidem, s.7.
5
1
388840021.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin