· 300 g pomidorów
· 4 składniki
· 150 g ziemniaków
· 150 g kapusty włoskiej
· 2 marchewki
· 1 pietruszka
· 150 ml kwasu buraczanego
· 80 g fasoli perłowej
· 100 ml śmietany
· 1 łyżka masła
· 1 liść laurowy
· 1 ząbek czosnku
· cukier
· sól, pieprz
1. Namoczoną przez 8 godzin fasolę ugotować, odcedzić i odstawić. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut i odcedzić.
2. 2 buraki, marchew, pietruszkę zalać 1,5 l wody i gotować 20 minut. Wywar przecedzić.
3. Marchewkę i 2 buraki obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować 20 minut.
4. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas buraczany. Przed podaniem doprawić śmietaną.
5. Kwas buraczany można zastąpić sokiem z cytryny. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z mięsa.
Link1947