pytania zestaw V(1).rtf

(6375 KB) Pobierz

ZESTAW V

1. Klimatyczne czynniki siedliska to:

a)   temperatura powietrza, wilgotność powietrza, promieniowanie słoneczne, opady atmosferyczne,

b)   promieniowanie słoneczne, skład mechaniczny gleby, opady atmosferyczne, tem­peratura punktu rosy,

c)   struktura i tekstura gleby, ciśnienie atmosferyczne, nasłonecznienie,

d)   opady atmosferyczne, temperatura gleby, woda glebowa, niedosyt wilgotności po­wietrza, skała macierzysta.

2. Albedo jest to:

a)   promieniowanie długofalowe i promieniowanie krótkofalowe,

b)   stosunek wilgotności względnej powietrza do powierzchni gleby,

c)   stosunek procentowy odbitej części promieniowania do całkowitego promieniowa­nia padającego na określoną powierzchnię,

d)   odbicie promieniowania w nocy.

3. Przedstawiony na rysunku przyrząd meteorologiczny to:

a)   deszczomierz,

b)   barometr,

c)   aneroid,

d)   wiatromierz.


4. Przedstawiony na rysunku przyrząd to:

a)   anemometr ultradźwiękowy, który służy do pomiaru prędkości i kierunku wiatru,

b)   pyranometr, który służy do pomiaru energii promienio­wania słonecznego,

c)   deszczomierz Hellmana, który służy do pomiaru wiel­kości opadów atmosferycznych,

d)   barograf, który służy do pomiaru ciśnienia atmosfe­rycznego.


5. Gęstość, lepkość, zwięzłość, pęcznienie i kurczenie gleb to właściwości:

a)   chemiczne gleby,

b)   biologiczne gleby,

c)   organiczne gleby,

d)   fizyczne gleby.

 

6. Odkrywkę glebową wykonuje się na głębokość:

a)   20 cm,

b)   50 cm,

c)   200 cm,

d)   100 cm.

7. Pszenica i buraki cukrowe należą do roślin uprawianych na glebach o pH:

a)   4,5,

b)   6,0,

c)   5,0,

d)   powyżej 7,2.

8. Krowa, która ma beczułkowatą sylwetkę, krótkie mocne kończyny, głęboką klatkę piersiową, pojemny brzuch i silnie rozbudowany mostek należy do:

a)   typu mięsnego,

b)   typu mlecznego,

c)   typu kombinowanego,

d)   wszechstronnie użytkowego.

9. W typie wybitnie mlecznym jest rasa:

a)   hereford,

b)   pimontese,

c)   simentalska,

d)  Jersey.

10. Podpuszczka jest wytwarzana w żołądku:

a)   wolców,

b)   źrebiąt,

c)   cieląt,

d)   krów mlecznych.




11. Przedstawiona na zdjęciu rasa bydła to:

a)   limousine (czyt. limuzę),

b)   salers,

c)   charolaise (czyt. szarole),

d)   hereford.

 

 

 

 

 

12. Poplonem ścierniskowym nazywamy rośliny:

a)   wysiewane jesienią w plon główny, a zbierane wiosną następnego roku,

b)   wysiewane w lecie po zbiorze plonu głównego i zbierane jesienią tego samego roku,

c)   wsiewane w plon główny,

d)   wsiewane w poplon ozimy.

13. Jeżeli na 1 ha pola zastosowano 92 kg N, to rolnik powinien zakupić:

a)   100 kg mocznika,

b)   150 kg mocznika,

c)   250 kg mocznika,

d)   200 kg mocznika.

14. Kaszę jaglaną otrzymujemy z ziarna:

a)   pszenicy,

b)   żyta,

c)   jęczmienia,

d)   prosa.

15. Na 1 kg przyrostu masy tucznika zużycie paszy powinno wynosić:

a)   do 2 kg,

b)   do 1 kg,

c)   do 0,5 kg,

d)   do 3 kg.

16. Puślisko jest elementem:

a)   uprzęży szorowej,

b)   ogłowia,

c)   chomąta,

d)   siodła.

17. Sterownik elektroniczny zastosowany w siewniku może informować o:

a)   prędkości roboczej agregatu, prędkości wałka wysiewającego, aktualnej dawce na­sion na 1 ha, wielkości zasianej powierzchni, braku nasion w skrzyni nasiennej,

b)   braku nasion w skrzyni nasiennej,

c)   głębokości siewu i obsianej powierzchni,

d)   prędkości poruszania się agregatu.

18. Podorywka wchodzi w skład uprawek:

a)   przedzimowych,

b)   pielęgnacyjnych,

c)   pożniwnych,

d)   przedsiewnych.

19. Próbę kręconą wykonuje się w celu:

a)   sprawdzenia wysiewu nasion na określoną głębokość,

b)   uzyskania dokładnej ilości wysiewu nasion na 1 ha,

c)   sprawdzenia przyrządów wysiewających,

d)   sprawdzenia pracy osoby odpowiedzialnej za wysiew nasion.

20. Dopuszczalna dawka nawozu naturalnego, zastosowanego w okresie jednego roku, nie może przekraczać:

a)   200 kg na 1 ha UR,

b)   170 kg na 1 ha UR,

c)   150 kg na 1 ha UR,

d)   120 kg na 1 ha UR.

21. Gospodarstwo z własnym ujęciem wody powierzchniowej lub podziemnej musi posiadać pozwolenie wodnoprawne, gdy:

a)   pobór wody przekracza 5 m3 na dobę lub głębokość ujęcia wody przekracza 30 m,

b)   pobór wody przekracza 4 m3 na dobę lub głębokość ujęcia wody przekracza 25 m,

c)   pobór wody przekracza 3 m3 na dobę lub głębokość ujęcia wody przekracza 20 m,

d)   pobór wody przekracza 2 m3 na dobę lub głębokość ujęcia wody przekracza 40 m.

22. Nawozy naturalne w postaci stałej należy przechowywać w:

a)   szczelnych zbiornikach o pojemności umożliwiającej ich składowanie przez okres 4 miesięcy,

b)   magazynach nawozowych,

c)   pryzmach z dala od pomieszczeń gospodarczych,

d)   pomieszczeniach inwentarskich lub na nieprzepuszczalnych płytach, zabezpieczo­nych przed przenikaniem wycieku do gruntu oraz wyposażonych w instalacje od­prowadzającą wyciek do szczelnych zbiorników.

23. Wszystkie kiszonki produkowane w gospodarstwie powinny być przechowywane w:

a)   pryzmach polowych, silosach przejazdowych lub wieżowych, belach oraz rękawach foliowych,

b)   silosach, pryzmach polowych lub dołach kiszonkowych,

c)   magazynach, silosach lub zbiornikach zamkniętych,

d)   pryzmach polowych, silosach, namiotach foliowych.

24. Analiza SWOT dotyczy:

a)   strategii marketingowych,

b)   bliższego i dalszego otoczenia przedsiębiorstwa rolnego,

c)   szans i zagrożeń oraz słabych i mocnych stron przedsiębiorstwa rolnego,

d)   finansów przedsiębiorstwa rolnego.

25. Okres, jaki musi upłynąć od zastosowania środka chemicznego ochrony roślin do zbiorów lub możliwości spożycia, to:

a)   kwarantanna,

b)   prewencja,

c)   karencja,



d)   gwarancja o działaniu środka chemicznego na określone choroby i szkodniki.

26. Fotografia przedstawia:

a)   stonkę ziemniaczaną - szkodnika ziemniaków,

b)   pchełkę - szkodnika lnu,

c)   słodyszka rzepakowego - szkodnika rzepaku,

d)   niezmiarkę paskowaną - szkodnika zbóż.

 

 



 

 

27. Przedstawiony na zdjęciu to:

a)   chaber bławatek - chwast zbóż,

b)   jaskier ostry - chwast użytków zielonych,

c)   kąkol - chwast zbóż,

d)   rumianek - chwast zbóż.


 

 

28. Na fotografii przedstawiony jest kwiatostan:



a)   życicy trwałej,

b)   kupkówki pospolitej,

c)   kostrzewy czerwonej,

d)   tymotki łąkowej.

 

 

 

 

 

 

29. Chwasty trujące, które występują na użytkach zielonych, to:

a)   mniszek lekarski i tobołki polne,

b)   babka lancetowata i skrzyp polny,

c)   pokrzywa zwyczajna i ostrożeń polny,

d)   jaskier ostry i zimowit jesienny.

30. Przepona oddziela:

a)   jamę ustną od gardła,

b)  jamę brzuszną od macicy,

c)   klatkę piersiową od jamy brzusznej,

d)   serce od płuc.

31. Lanolina jest:

a)   składnikiem moczu,

b)   składnikiem krwi,

c)   tłuszczem wełny,

d)   tłuszczem około n erko wy m.

32. W zmianowaniu: „ziemniaki - jęczmień jary - rzepak ozimy - pszenica ozima - żyto" rośliny okopowe w strukturze zasiewów stanowią:

a)   25%,

b)   30%,

c)   10%,

d)   20%.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin