prezent(baranek m.solna).odt

(40 KB) Pobierz

 

Do wykonania owieczki ze słonego ciasta powinniśmy przygotować: 30 dkg mąki, 30 dkg soli, wodę, miskę do wyrobienia masy solnej, wałek, folię aluminiową, papier do pieczenia, nożyk, wyciskarkę do czasnku, wykałaczkę i pędzelek.

Przed dodaniem wody, sól i mąkę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu przez około 3 minuty.

Do starannie wymieszanych składników dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa.

Z kawałków zgniecionej folii aluminiowej wykonujemy stelaż, wokół którego będziemy formować korpus baranka. Zabezpieczy on figurkę przed połamaniem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Większą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Z pozostałej ulepimy drobne elementy figurki.

Rozwałkowane ciasto formujemy wokół aluminiowego korpusu nadając figurce kształt siedzącej owieczki.

Końcem wykałaczki zaznaczamy w masie oczka i nozdrza. Do uformowanej główki dolepiamy uszy. By nie odpadły, zwilżamy miejsce styku mokrym pędzelkiem.

Owcze runo wyhodujemy w kilka minut wyciskając ciasto przez wyciskarkę do czosnku.

Cieniutkie ruloniki centrymetrowej długości odcinamy wykałaczką i przylepiamy ostrożnie do grzbietu figurki.

Figurkę ułożoną na kawałku papieru do pieczenia, wkładamy do piekarnika (temperatura 75 stopni). Zostawiamy uchylone drzwiczki, aby przez pierwsze półtorej godziny masa solna mogła wyschnąć. Potem stopniowo zwiększamy temperaturę do 200 stopni i czekamy, aż ciasto mocno się zarumieni.

Po ostygnięciu warto spryskać wypieczoną figurkę bezbarwnym lakierem w sprayu. W ten sposób podkreślimy koloryt i urok wypieku

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin