Drożdżowy placek z brzoskwiniami
Składniki (na 24 porcje; 1 porcja = 200 kcal)ciasto:- 500 g mąki pszennej- 50 g drożdży- 1 szklanka letniego mleka- 80 g masła lub margaryny- 2 jajka w temperaturze pokojowej- 2 łyżki cukru- szczypta solikrem serowy:- 500 g twarogu- 3 jajka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny- 100 g cukru pudru- 2 łyżki płatków migdałowych- duża puszka brzoskwiń w syropieMąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami żeby powstał zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Masło rozpuścić, ostudzić. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrabiać dość długo, aby powstałe ciasto odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką). Przykryć i odstawić na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.Wyrobić jeszcze raz, przełożyć ciasto do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować masę serową:twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną.Gotową masę wyłożyć na wyrośnięte drożdżowe ciasto, na niej ułożyć osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie, posypać płatkami migdałowymi.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 40 - 50 minut.
zuzav