Gorąca babka.rtf

(7 KB) Pobierz
Gor¹ca babka

Gorąca babka

 

Składniki na 8 porcji:

15 dag masła śmietankowego

20 dag zmielonych migdałów lub orzechów włoskich

10 dag mąki

2  jaja

żółtko

2 duże jabłka

40 dag cukru

 

Na początku bardzo dokładnie utrzyj jajka z cukrem, dodaj mą pszenną (może być tortowa), żółtko, zmielone orzechy włoskie, ewentualnie migdały. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej  piekarnik do temperatury 200°C.

 

Następnie starannie umyj dwa duże jabłka, obierz je ze skórki, potem usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w niewielkie cząstki. Formę z kominkiem wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością bułki tartej. Wyłóż ciasto do formy, a następnie powkładaj do niego kawałki przygotowanych jabłek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Babka jest gotowa, kiedy jej wierzch jest lekko wypukły, a włony do ciasta patyczek zupełnie suchy.

 

Upieczoną babkę wyjmij z blachy i jeszcze gorą pokrój na równe kawałki. Wyłóż na duży płaski półmisek, posyp cukrem pudrem, drobno zmielonymi orzechami i migdałami. Zarówno cukier, jak i bakalie możesz zemleć w młynku do kawy.

 

Babka jest najsmaczniejsza na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin