Niedźwiadki
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki masła,
1 jajo, 2 łyżki wanilii,
2,1/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
60g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ucieramy masło z cukrem i jajkiem. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy stopioną czekoladę. Niedźwiadki robimy waniliowe i czekoladowe z różnych wielkości kulek. Najpierw spłaszczamy dużą kulkę na nie natłuszczonej formie, po czym doklejamy głowę, uszka, łapki z mniejszych kulek lekko dociskając. Pieczemy ok 10 minut do stwardnienia. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze.Takie misie to wyśmienity poczęstunek dla niejadków i dla takich co czekoladę w każdej postaci
zuzav