Niedźwiadki.doc

(105 KB) Pobierz
Niedźwiadki

Niedźwiadki

 


1 szklanka cukru,

3/4 szklanki masła,

1 jajo, 2 łyżki wanilii,

2,1/4 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/4 łyżeczki soli,

60g gorzkiej czekolady

 

 

 

 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ucieramy masło z cukrem i jajkiem. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy stopioną czekoladę. Niedźwiadki robimy waniliowe i czekoladowe z różnych wielkości kulek. Najpierw spłaszczamy dużą kulkę na nie natłuszczonej formie, po czym doklejamy głowę, uszka, łapki z mniejszych kulek lekko dociskając. Pieczemy ok 10 minut do stwardnienia. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze.
Takie misie to wyśmienity poczęstunek dla niejadków i dla takich co czekoladę w każdej postaci

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin