1. Skutki termogenezy
2. Krzywa wzrostu drobnoustrojów
3. Budowa błony komórkowej
4. Osmotyczne środki konserwujące
5. Wpływ pH na wzrost drobnoustrojów
6. Charakterystyka euterokoków
7. Czynniki wpływające na wzrost drobn
8. Substancje zapasowe
9. Wzajemne oddziaływanie na siebie mikroorganizmów
10. Obieg azotu w przyrodzie
11. Metody wyjaławiania
12. Pożywki
13. Barwienie drobnoustrojów
14. Rozmnażanie się drobnoustrojów
15. Budowa bakteriofagów
16. Odżywianie się mikroorganizmów
17. Wykorzystanie drożdży w p. spożywczym
18. Zadanie na fermentacje
1.Podział drobnoustrojów ze względu na temp.
2.Występowanie i chorobotwórczość Listeria monocytogenes
3.Bakterie wskaźnikowe
4.Symbioza drobnoustrojów w ziarnach kefirowych
5.Fermentacja octowa i chemooctowa
1.Co to jest mutualizm?
2.Charakterystyka bakterii mlekowych 3.Różnice między przetrwalnikami a zarodnikami 4.Cechy drożdży winiarskich 5.Wpływ czynników 6.Zadanie na obliczanie ilości melasy potrzebnej do zrobienia alkoholu. 1.Procesy płciowe bakterii 2.Fermentacja octowa - mechanizm, drobnou stroje 3.Rozmnazanie drobnoustrojów ze szczególnym uwzględnieniem logfazy 4.Obieg azotu 5.Wpływ składników żywności na wyjałowienie żywności. 1.Ruch bakterii 2.Morfologiczne i fizjologiczne cechy pleśni 3.Wpływ alkoholi na drobnoustroje 4.Charakterystyka bakterii pseudomlekowych 5.Przetrwalnikowanie bakterii 6.Enzymy w mikrobiologii.
2003 1.Osmoaktywne środki utrwalania żywności 2.Bakteriofagi 3.Cechy drobnoustrojów gazujących 4.Cechy enzymów 5.Właściwości bakterii wskaźnikowych 6.Obieg pierwiastków. 1.Wpływ alkoholi na drobnoustroje 2.Rozmnażanie płciowe bakterii 3.Przetrwalniki - budowa, funkcje 4.Fermentacja octowa - mechanizm, drobnoustroje, zastosowanie 5.Wpływ pH na metabolizm drobnoustrojów 6.Znaczenie pleśni 1.Rodzaje zależności między mikroorganizmami 2.Praktyczne skutki termogeneza 3.Rodzaje odporności 4.Chrakterystyka rodzaju Steptococcae 5.Porównać produkt podstawowy i produkt uboczny owocowania grzybów. 6.Ile można otrzymać drożdży D25 z 10 t melasy ,wiedząc że zawiera ona 50% sacharozy
2004 I termin: 1. Eucaryota i Procaryota 2. Omów bakterie Listeria 3. Co to jest komensalizm? 4. Biotechnologia, definicja, przyklady w przem.spoż. 5. Rodzaje odporności. 6. Fermentacja metanowa
2006
1. Różnice w budowie komórki pleśni i drożdży
2. Bakterie ciepłoodporne - def, przynależność, znaczenie
3. Enterokoki – charakterystyka
4. Bakteriocyty – def, przykłady zastosowanie
5. Probiotyki – definicja znaczenie
6. Co to jest GRAS?
Poprawka 2006
1. rodzaje grzybni
2. przetrwalniki
3. rodzina Bacteriaceace (bacillus i clostridium)
4. Rola drożdży
5. Termofile
6. cechy grzybów (wyjątkowe dla nich)
de-grengolada