Zawartość składników pokarmowych w glebach gospodarstw ekologicznych.pdf

(244 KB) Pobierz
258487640 UNPDF
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
ODDZIA£ W RADOMIU
dr hab. Józef Tyburski
dr Krzysztof Joñczyk
mgr in¿. Magdalena Kibler
mgr in¿. Marek Krysztoforski
ZAWARTOÆ
SK£ADNIKÓW POKARMOWYCH
W GLEBACH
GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH
Radom 2008
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
1
 
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
ODDZIA£ W RADOMIU
26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18
www.cdr.gov.pl/radom;
www.odr.net.pl/rolnictwo_ekologiczne
e-mail: radom@cdr.gov.pl
Autorzy:
dr hab. Józef Tyburski
Uniwersytet Warmiñsko-Mazurski w Olsztynie
dr Krzysztof Joñczyk
Instytut Uprawy Nawo¿enia i Gleboznawstwa PIB Pu³awy
mgr in¿. Magdalena Kibler, mgr in¿. Marek Krysztoforski
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ w Radomiu
Projekt ok³adki:
Danuta Guellard, CDR Radom
@ Copyright by Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ w Radomiu 2008
ISBN 978-83-60185-47-6
Druk: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, tel. (0 48) 365 69 00
Nak³ad: 500 egz.
2
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
258487640.001.png
Spis tre œ ci
Wstêp ...................................................................................................................................... 4
I. ZASADY GOSPODARKI NAWOZOWEJ W ROLNICTWI EKOLOGICZNYM ...... 5
1) Gospodarowanie humusem czy roztworami glebowymi sk³adników
pokarmowych? ............................................................................................................... 5
2) Pochodzenie w³asnych zasobów nawozowych ..................................................... 5
3) P³odozmian a gospodarka nawozowa ..................................................................... 5
4) Nawozowa funkcja miêdzyplonów ............................................................................ 6
5) Dobór rolin w p³odozmianie a bilans próchnicy .................................................... 7
6) Stosowanie nawozów zwierzêcych w p³odozmianie ............................................. 7
7) Racjonalne zagospodarowanie obornika ............................................................... 7
8) Wyjciowy stan ¿yznoci gleby (okres przestawiania,
w³¹czanie nowych pól) ................................................................................................ 8
9) Potrzeby zakupu nawozów z zewn¹trz a bilans sk³adników ............................... 9
10) Stosowanie nawozów mineralnych dozwolonych w rolnictwie
ekologicznym .................................................................................................................. 10
Pimiennictwo ....................................................................................................................... 11
II. NAWO¯ENIE W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM .................................... 12
III. DORADZTWO NAWOZOWE W ROLNICTWI EKOLOGICZNYM .................... 17
Pobieranie prób glebowych ................................................................................................ 17
Pobieranie prób gleb ........................................................................................................... 17
Rolnicze .................................................................................................................................. 18
Warzywnicze ......................................................................................................................... 20
U¿yteczne adresy ............................................................................................................... 24
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
3
 
WstŒp
Szanowni Czytelnicy!
Oddajemy Wam broszurê, która jest efektem programu doskonalenia doradz-
twa nawozowego w rolnictwie ekologicznym.
Nie ma do tej pory w Polsce ¿adnego programu zaleceñ dotycz¹cych utrzy-
mywania ¿yznoci gleb w rolnictwie ekologicznym. Nie ma zaleceñ dotycz¹cych
wykorzystania wyników analiz glebowych.
Aby przybli¿yæ zasady gospodarki nawozowej, zamieszczamy streszczenie
wyk³adów wyg³oszonych w trakcie realizacji programu. W pierwszym z nich dr hab.
Józef Tyburski, profesor Uniwersytetu Warmiñsko Mazurskiego przybli¿a filozofiê
gospodarowania sk³adnikami nawozowymi w rolnictwie ekologicznym. Pan Profe-
sor obok wieloletniej pracy badawczej ma dowiadczenie w prowadzeniu gospo-
darstwa ekologicznego.
Pan dr Krzysztof Joñczyk z Instytutu Uprawy Nawo¿enia i Gleboznawstwa
PIB w Pu³awach w swoim wyk³adzie wyjania zale¿noci miêdzy gleb¹ a sk³adnika-
mi od¿ywczymi. Pan Doktor prowadzi badania na najstarszym w Polsce dowiad-
czalnym polu ekologicznym w Osinach, gdzie porównywane s¹ cztery systemy pro-
dukcyjne: monokultura, konwencjonalny, integrowany i ekologiczny.
Chc¹c poznaæ przyk³adow¹ zasobnoæ gleb wybranych gospodarstw doko-
nalimy analizy chemicznej próbek gleby a nastêpnie podjêlimy próbê interpretacji
wyników. Interpretacjê wyników przedstawiamy w czêci trzeciej.
4
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
I. ZASADY GOSPODARKI NAWOZOWEJ
W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Streszczenie wyst¹pienia na seminarium w Radomiu
Dr hab. Józef Tyburski, prof. UWM
Ambicj¹ ka¿dego rolnika powinno byæ przekazanie ziemi
nastêpcy w lepszym stanie, ni¿ siê j¹ samemu odziedziczy³o.
1) Gospodarowanie humusem czy roztworami glebowymi sk‡ad-
nik ó w pokarmowych?
Tak postawione pytanie w istocie rzeczy odnosi siê do wyboru systemu rolni-
czego rolnictwo ekologiczne czy rolnictwo konwencjonalne. To pierwsze zoriento-
wane jest na gospodarowaniu w³asnymi zasobami nawozowymi oraz d¹¿eniu do
zamykania obiegu sk³adników pokarmowych w obrêbie gospodarstwa. To drugie
za, na wymuszaniu wzrostu rolin poprzez wprowadzanie do gleby du¿ych iloci
³atwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych pochodz¹cych z zakupu.
Celem prowadzenia gospodarki nawozowej w rolnictwie ekologicznym jest do-
starczenie substratu organizmom glebowym i tworzenie optymalnych warunków do ich
rozwoju. Celowo u¿yto terminu gospodarka nawozowa, by podkreliæ, i¿ chodzi przede
wszystkim o gospodarowanie w³asnymi nawozami, wytworzonymi we w³asnym gospo-
darstwie, a nie tymi z zakupu. Tym substratem dostarczanym organizmom glebowym
jest przede wszystkim materia organiczna wytworzona we w³asnym gospodarstwie.
St¹d te¿ podstawowymi nawozami w rolnictwie ekologicznym s¹: obornik, gnojówka
(ewentualnie równie¿ gnojowica), komposty, nawozy zielone i resztki po¿niwne.
2) Pochodzenie w‡asnych zasob ó w nawozowych
D¹¿enie do zamykania obiegu sk³adników pokarmowych w obrêbie gospodar-
stwa najlepiej oddaje zasada równowagi paszowo-nawozowej, rozumianej jako wa-
runek wstêpny podnoszenia ¿yznoci gleby. Zasada ta oznacza, i¿ wiêkszoæ pasz
powinna byæ wytwarzana w obrêbie gospodarstwa, dziêki czemu iloæ powsta³ych
nawozów naturalnych nie przekroczy mo¿liwoci ich racjonalnego i bezpiecznego wy-
korzystania. Obsada zwierz¹t nie mo¿e przekroczyæ 2,0 sztuk du¿ych (SD) na 1 ha
u¿ytków rolnych, wobec czego iloæ azotu zawarta w nawozach naturalnych nie prze-
kroczy 170 kg/ha. To ostatnie jest wymogiem Ustawy o nawozach i nawo¿eniu oraz
Dyrektywy azotanowej (dyrektywa Rady EWG 91/676 z dnia 12.12.1991r.) Jednak-
¿e za optymaln¹ obsadê zwierz¹t uwa¿a siê wartoæ rzêdu 0,6-0,8 SD na ha u¿ytków
rolnych (GRANSTEDT, 2006). Mo¿na wówczas wyprodukowaæ w gospodarstwie od-
powiedni¹ iloæ pasz i ció³ki dla zwierz¹t, a jednoczenie przeznaczyæ pewne po-
wierzchnie pod uprawê rolin przeznaczonych na ¿ywienie ludzi (na sprzeda¿).
3) P‡odozmian a   gospodarka nawozowa
Kolejnym warunkiem dobrej gospodarki nawozowej jest powi¹zanie jej z p³o-
dozmianem, który w gospodarstwie ekologicznym pe³ni dwie zasadnicze funkcje:
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
5
258487640.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin