Karasie smażone ze śmietaną
Przygotuj: 1,5 kilograma karasi, 1 cebulę, 2 jajka, 1 tyżkę masła lub 1/2 szklanki mąki lub 1/2 szklanki bułki tartej, 3 łyżki masła, 2 szklanki śmietany, natkę pietruszki, natkę koperku, sól.Jak to zrobić? - Karasie oczyścić, natrzeć solą, wytrzeć do sucha. Zeszklić na 1 łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wbić 2 jajka, roztrzepać trzepaczką do sosów, obtaczać ryby i zaraz smażyć na patelni na gorącym maśle z obydwóch stron. Można też smażyć karasie obtoczone w mące lub w mące zmieszanej z tartą bułką. Wlać 2 szklanki śmietany, doprowadzić dwukrotnie do wrzenia, posypać natką pietruszki i kopru.Podawać z sałatą zieloną lub sałatką z papryki.
qba164