Sałatka ryżowa.pdf

(55 KB) Pobierz
36430467 UNPDF
Sałatka ryżowa
Składniki
Szklanka ryżu ugotowanego na sypko, mała puszka zielonego
groszku, 20 dag chudej szynki, strąk czerwonej papryki, 3 łyżki
posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki
posiekanych zielonych listków lub płaska łyżka otartego
majeranku, po łyżce posiekanej zielonej pietruszki i koperku, 5-6
łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ćwierć łyżeczki skórki otartej z
cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Ugotowany ryż skropić łyżeczką soku z cytryny, wymieszać. Groszek odcedzić. Umytą i
oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w cienkie paski, a szynkę w kostkę.
Wymieszać dokładnie sok z cytryny z solą, pieprzem, cukrem i olejem, a następnie z
ryżem. Dodać orzechy, rodzynki, paprykę, szynkę, groszek i zieleninę. Ponownie
wymieszać, przykryć, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Podawać w salaterce wyścielonej
liśćmi sałaty, udekorować ćwiartkami pomidorów i gałązkami majeranku. 100 g - 175
kcal.
 
36430467.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin