Błyskawiczne francuskie babeczki.rtf

(6 KB) Pobierz
B³yskawiczne francuskie babeczki

yskawiczne francuskie babeczki

 

Składniki:

50 dag mąki

25 dag margaryny

3 żółtka

2 jaja

szklanka gęstej kwaśnej śmietany

15 dag smalcu

2 łki octu

białko

Cukier wanilinowy WINIARY

owoce

konfitury

Śnieżynka WINIARY

l

 

Z posiekanej margaryny, przesianej mąki, gęstej śmietany, żółtek, jaj, octu, smalcu i szczypty soli energicznie wyrób ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 15 minut.

 

Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na placek grubości 3 mm. Wykrój kółka i włóż je do natłuszczonych foremek. Teraz posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem wanilinowym. Babeczki piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

 

Na upieczone i ostudzone babeczki nałóż konfitury, Śnieżynkę oraz pokrojone owoce.

 

Z tak przygotowanego kruchego ciasta możesz także upiec paluszki do barszczu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin