Mazurek z masą serową
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
20 dag masła
żółtko
masa:
25 dag sera trzykrotnie zmielonego
25 dag masła
25 dag cukru
8 żółtek i 4 białka
Cukier wanilinowy WINIARY
lukier:
15 łyżek cukru
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki octu 6-proc
do dekoracji:
świeże owoce
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, następnie rozwałkuj je na grubość 1 cm i przełóż do brytfanny uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstaw do gorącego piekarnika i podpiecz na złoty kolor.
Przygotuj masę: masło utrzyj najpierw z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem także z serem i żółtkami. Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy, cały czas delikatnie ją mieszając. Gotową masę rozsmaruj na gorącym cieście i ponownie wstaw do piekarnika (o umiarkowanej temperaturze) na godzinę.
Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą "nitkę".
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Upieczone ciasto wyjmij, wystudzić i polej lukrem. Mazurek możesz udekorować np. ciemnymi winogronami i cząstkami mandarynek.
Boa1985