Rogaliki drożdżowe
Składniki:
2 czubate szklanki mąki pszennej
2 żółtka
pół kostki masła
2 dag drożdży
6 łyżek letniego mleka
3 łyżeczki cukru
słoik gęstych powideł
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Pokruszone drożdże zalej mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki) i odstaw na pół godziny (do wyrośnięcia zaczynu). Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę.
Z pozostałej mąki, żółtek, masła i zaczynu zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła. Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki. Piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj lukrem (szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łyżeczkami wody lub wody zakwaszonej sokiem z cytryny).
Boa1985