Galaretka z truskawek.rtf

(5 KB) Pobierz
Galaretka z truskawek

Galaretka z truskawek

 

Składniki:

1 kg truskawek

500 g cukru

pół laski wanilii

 

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki. Przygotowane owoce osącz i zmiaż lub lekko zmiksuj, potem gotuj 30 minut z utartą wanilią. Przecedź przez sito wyłone gazą, nie odciskając miazgi. Sok przelej do płaskiego rondla, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, usuwając pianę do chwili, gdy kropla galaretki wylana na talerz nie będzie się rozpływać. Gorą galaretkę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

 

Galaretki nie należy gotowaćej niż 20 minut. Pod koniec możesz dodać kilka łek soku z czarnej lub czerwonej porzeczki, dzięki czemu galaretka nabierze pięknego koloru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin