BOSKI DESER...
± ± 1 kg wiśni
± ± cukier waniliowy
± ± 200 g chleba z pełnego ziarna
± ± 3 łyżki białej nalewki wiśniowej
± ± 50 g gorzkiej lub półgorzkiej czekolady
± ± 1/5 l śmietanki
± ± 50 g cukru
± ± 200 g gęstej śmietany
± ± tarta czekolada
Wiśnie umyć, usunąć ogonki i pestki, zebrać wypływający sok. Wiśnie, sok, cukier i cukier waniliowy zagotować, po 2 min przecedzić przez sito. Odmierzyć ok. 400 ml soku. Chleb pokroić na kromki i rozkruszyć w palcach, polać sokiem i odstawić na tak długo aż wchłonie go całkowicie. Dodać nalewkę. Zetrzeć czekoladę i także domieszać. Ubić na sztywno śmietanę ze śmietanką i miałkim cukrem. W szklanej salaterce układać na przemian warstwami wiśnie, mieszankę z chleba i śmietanę, zakończyć śmietaną. Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki.
Boa1985