TŁUSZCZE.doc

(21 KB) Pobierz

Tłuszcze

 

Istnieją dwa rodzaje tłuszczów – nasycone i nienasycone, różniące się od siebie składem chemicznym i sposobem oddziaływania na organizm. Tłuszcze nasycone są składnikiem pochodzenia zwierzęcego i mlecznego. Organizm wytwarza z niego cholesterol, który jest niezbędny d syntezy hormonów, w tym estrogenu i testosteronu oraz soli kwasów żółciowych. Jeżeli jednak jego stężenie się zwiększa, osadza się on w świetle naczyń tętniczych i może doprowadzić do zablokowania przepływu krwi. Konsekwencją może być choroba wieńcowa, prowadząca często do zawału. Do najczęściej używanych w naszej codziennej diecie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone zaliczamy: masło, smalec, wieprzowin, baranina, wołowina, mleko pełne oraz niektóre oleje roślinne – np. kokosowy, palmowy, a także nasiona palmowe.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin