BLOK.docx

(11 KB) Pobierz

Składniki

-paczka mleka w proszku (ja używam Łaciate 400 gram, jeśli mamy 500gram radzę dodać troszkę więcej zwykłego płynnego mleka,żeby blok nie był zbyt twardy)

-  ok.3 podwójne opakowania herbatników (ok 200g)

- 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako

- 1,5 szklanki cukru

- poł szklanki mleka

- kostka masła

 

Blok czekoladowy doskonałe proporcje

Zagrzać mleko, dodać pokrojone w kawałki masło i rozpuścić. Dodać cukier oraz kako - ciągle mieszając na małym ogniu.

Kiedy składniki się już połączą a cukier rozpuści , zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas miksować do otrzymania jednolitej masy. W tym czasie masa przez jakiś czas będzie strasznie gęsta i zrobią się "grudy" ale bez obaw miksować dalej i po chwili zrobi się piękna jednolita masa. Wtedy wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wszystko wymieszać- radzę zrobić to drewnianą łopatką, ponieważ łyżka może tego nie wytrzymać :)

Włożyć masę do foremki, po wystygnięciu do lodówki i jeść kiedy stężeje.

Moja rada: blok kroi się bardzo ciężko, więc super sposobem jest kupić aluminiowe jednorazowe foremki, tam przekładać masę, kiedy lekko stężeje oberwać delikatnie całe aluminium dookoła bloku i tak wstawić do lodówki, wówczas nie ma żadnych problemów z krojeniem w plastry i kruszeniem, a pokrojony tak blok wygląda pięknie i apetycznie.

Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie, orzechy itd.

Robię ten blok regulanie, jest PRZEPYSZNY i robi furrore :)

 

ps. przechowywać w lodówce (najlepiej zamkniętej na kłódkę :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin