przepisy.doc

(2273 KB) Pobierz

SPIS TREŚCI

  1. Chleb z ziarnami
  2. Sałatka ogórkowo-paprykowa
  3. Sałatka ogórkowa na zimę
  4. Zimowa sałatka z ogórków i cebuli
  5. Sałatka na zimę
  6. Sos słodko-kwaśny
  7. Paprykarz
  8. Kawa po kapitańsku z brandy
  9. Herbatka rozgrzewająca
  10. Syrop z kwiatów czarnego bzu 
  11. Mazurek makowo-kokosowy
  12. Sernik z kremówką
  13. Kuleczki Rafaello
  14. Bułki
  15. Rafaello
  16. KONIAK domowy czyli Bacówka
  17. Chleb
  18. Uszka na święta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chleb z ziarnami

Składniki:



1 kg maki tortowej (lub 0,5 kg mąki pszennej i 0,5 kg maki żytniej)
2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
1 opakowanie łuskanego słonecznika
1 opakowanie łuskanych nasion dyni
1 szklanka siemienia lnianego
1 kostka drożdży
1 litr letniej wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
olej

Jak przyrządzić:

Mąkę, płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane wymieszać dokładnie w misce. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne. Do drugiej miski wlać letnią wodę, dodać roztarte drożdże i sól. Zostawić na 10-15 minut aż woda zacznie "gazować". Dodać następnie składniki suche i wyrobnic ciasto. Dwie formy keksówki wysmarować olejem. Ciasto podzielnic na dwie połowy i przełożyć do keksówek. Wygładzić powierzchnię ciasta i posmarować olejem. Odstawić formy na 1 godzinne przykryte ściereczką (czas można trochę skrócić, jeśli w pomieszczeniu jest ciepło i ciasto zaczyna wychodzić z formy). Wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinne w temperaturze 200 stopni.

 



Sałatka ogórkowo-paprykowa

Składniki:

4 kg ogórków
3 szt. papryki żółtej
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
Zalewa:
4,5 szkl. wody
3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
4 szkl. cukru
garść gorczycy
ziele angielskie

Jak przyrządzić:

Umyte nie obrane ogórki pokroić pokroić w plastry, paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików.

 

 



Sałatka ogórkowa na zimę

Składniki:

5 kg ogórków
1/2 szkl. octu 10% (lub 6% - wtedy są łagodniejsze)
1/2 szkl. oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 pęczek koperku

Jak przyrządzić:

Ogórki obrać i poszatkować na plasterki. Koperek drobno pokroić. Wszystko wymieszać i pozostawić na 2-3 godz. "do przegryzienia". Gdy się odstanie woda wszystko jeszcze raz wymieszać i przekładać do słoików (z tą wodą). Pasteryzować ok 5 min.

 

 

Zimowa sałatka z ogórków i cebuli



Składniki:

2,5 kg ogórków
1 kg cebuli
czosnek do smaku
suszone daktyle
posiekana natka pietruszki
pieprz ziarnisty
100 ml octu spirytusowego
100 ml oleju
1 łyżka soli

Jak przyrządzić:

Na dno sterylnie czystych słoi włożyć po 1 daktylu, ząbki czosnku w ilości wg upodobań, kilka ziaren pieprzy. Ogórki umyć, oczyścić. Cebulę obrać. Ogórki i cebulę pokroić w plastry. W rondlu doprowadzić do wrzenia olej wymieszany z octem, dodać sól, wymieszać, dodać cebulę i ogórki, gotować powoli aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Tak przygotowaną gorącą sałatką napełniać słoje, szczelnie zamknąć, przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.

 

             

 

 



Sałatka na zimę

Składniki:

kapusta biała
1,5 kg ogórków zielonych
0,5 kg marchewki,
0,3 kg sztuki pietuszki
2 papryki czerwone
2 pory,
szklanka cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu 10%
2 łyżki soli

Jak przyrządzić:

1. Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w plasterki natomiast marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Pora pokroić w plasterki a paprykę w kostkę. 2. Z wody, octu, cukru, oleju i soli przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. 3. Warzywa wymieszać z ostudzoną zalewą. 4. Pozostawić na 2-3 godziny. 5. Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut.

 

 

Sos słodko-kwaśny 

Przygotowanie: 1/2 godziny
Smażenie: 1/2 godziny
Gotowanie: 20 min

 

Składniki

1 1/2kg papryki może być mieszana,3cebule,4ząbki czosnku

1 1/2kg pomidorów,2szkl.selera(starty-surowy)1łyżka soli,1szkl.cukru

1łyżeczka chilli 1/2szkl octu

 

Etapy przygotowania

1.paprykę pokroić w średnią kostkę i zasypać cukrem,cebulę też pokroić w kostkę,seler   zetrzeć na tarce(małe oczka),pomidory sparzyć,obrać z skórki,i też pokroić w kostkę

2.smażyć paprykę,cebulę,seler,jak będą lekko twardawe dodać pomidory i czosnek,sól,ocet,chili.gotować1/2godz

3.wkładać do słoiczków i pasteryzować 20min sosu używam do placków ziemniaczanych,makaronu

 

 

Paprykarz

Składniki

o       1 kg marchwi, 1 kg cebuli

o       1/4 szklanki octu

o       1/2 szklanki oliwy

o       1/4 szklanki cukru

o       sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

 

1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godziny.

2.Następnie dodać ocet, oliwę, ryż i gotować jeszcze ok. 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Zapasteryzować.

 

 

 

 



Kawa po kapitańsku z brandy

Składniki:

- 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
- 1 filiżanka kawy espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą

 

 

 

 

 

Herbatka rozgrzewająca



Składniki:


- herbata earl grey lub zwykłej czarnej
- kilka goździków
- po odrobinie mielonego cynamonu i imbiru
- kilka ziarenek kolendry lub ziela angielskiego

Jak przyrządzić:

Torebkę herbaty wraz ze wszystkimi przyprawami zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem przecedzić.

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu 

Składniki

30 kwiatów czarnego bzu ( baldachimów)

 

4 dkg kwasku cytrynowego

 

2 kg cukru

 


Etapy przygotowania
 

1.

 

Kwiaty obrać z łodyg, zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać kwasek i odstawić na 2 dni

 

 

 

 

 

2.

 

Po 48 godzinach przelać przez sito, dodać cukier i zagotować, pod koniec zebrać wytwarzającą się piane. Klarowny syrop przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 5-10 min.

 



Mazurek makowo-kokosowy

Składniki:

ciasto:
10 białek
1 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
1 szkl. maku
1 szkl. mąki
pół proszku do pieczenia

masa:
2 szkl mleka
1 kostka masła
3 łyżki mąki krupczatki
8 łyżek wiórek kokosowych
żółtko
1 szkl cukru pudru

Jak przyrządzić:

Ciasto: Białka ubić z cukrem i mieszając dodać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę, proszek i suchy mak. Piec. 40 min. Masa: Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać pierwszą szklankę. Gotować aż zgęstnieje, cały czas mieszać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem porcjami dodawać budyń. Przełożyć na biszkopt. Na masę można położyć ananasy i zalać galaretka lub przeciąć biszkopt na pół i masę przełożyć przez środek.

 

 

 

Sernik z kremówką



Składniki:

Spód:
2 jajka
0,5 kostki margaryny
1,5 szkl krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl cukru pudru

Ser:
1 kg sera
8 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 słodkie kremówki
0,5 szkl cukru pudru
8 białek
1 szkl cukru

Jak przyrządzić:

Składniki na spód razem wymieszać i wyłożyć na blachę. Do utartego sera dodać najpierw ubitą kremówkę z cukrem pudre potem ubite białka z cukrem. Wymieszać dodając rodzynki. Piec ponad 1 godz. w temp. 180 stp. C.

Kuleczki Rafaello

Składniki:



20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych

Jak przyrządzić:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.

 



Bułki

Składniki dla 2-4 osób

mąka, 0,5 kg
mleko (letnie), 1 niepełna szklanka
oliwa dobrej jakości, 2 łyżki
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1 łyżka (płaska)
drożdże, 1/3 kostki
ziarna do posypania, np. mak, sezam, słonecznik, len, wg uznania

czas przygotowania: do 60 min

1.      Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.

2.      Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!



Rafaello
Składniki dla 2-4 osób

czekolada biala, 2 tabliczki
cukier puder, 100g
maslo, 100g
kokos,
migdaly,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder i mieszając dodawać miękkie masło. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby masa troszkę stwardniała. . Z masy formować kulki, wkładając do każdej migdal. Obtoczyć w kokosie, schłodzić w lodowce.

 

KONIAK domowy czyli Bacówka

Składniki

- 0,5 l wódki ( zwykłej )
- 3 śliwki suszone bez pestek
- 10 rodzynek
- 1 łyżeczka herbaty ( byle nie granulowanej i nie "miał" z torebki )
- pół łyżeczki cukru

 

Wszystkie składniki umieścić w butelce z alkoholem. Pozostawić je tam przez 10 dni, nie zapominając aby potrząsnąć każdego dnia (ze dwa razy) butelką. Następnie przecedzić i gotowe do wznoszenia toastów. A jaki zachwycający kolor...
Ps. Przepis ten pochodzi od pewnej gospodyni z polskich gór.

 

Chleb

Składniki

dla >6 osób

Mąka pszenna, 600g
woda, 400g
sól, 11/2 łyżeczki

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. Składniki na zaczyn 300g:
· 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej)
· 200g maka pszenna
· 100g woda

2. Ciasto chlebowe 1000g:
· 300g zaczyn jw.
· 400g mąka pszenna typ 550 lub 650 ( ew.500g)
· 300g woda
· 1,5 do 2 łyżeczek soli
· 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

3. 20.oo – I. dnia wieczorem wymieszać składniki zaczynu, który będzie dość ścisłą kulka ciasta. Przykryć, pozostawić na cala noc do przefermentowania (12-14godzin).

8.oo - Następnego dnia wymieszać wodę z mąka, przykryć i odstawić na 20-30 minut.

8.3o – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnic, dodac do mieszaniny jw. Mieszac calosc na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodac sol i jeszcze raz wyrobic okolo 1 minute. Dac odpoczac 2-3 minuty i wyrabiac juz energiczniej (mikserem przy zwiekszonej predkosci) ok. 5 minut. Ciasto powinno byc miekkie, elastyczne i odrywac sie od brzegów miski. Jesli potrzeba dodac odrobine maki lub wody. Powstrzymac sie przed dodawaniem zbyt duzej ilosci maki!

9.oo - Wlozyc do miski wysmarowanej lekko tluszczem, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine. Ciasto przyrosnie po tym czasie tylko minimalnie (zdjecie 1).

10.oo – wyrzucic ciasto na blat lekko oproszony maka, odgazowac rozciagajac w formie prostokata. Zakladac boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym zlozeniu widac wyraznie jak ciasto zmienilo swoja strukture (patrz zdjecie 2 i 3). Wlozyc z powrotem do miski, przykryc i odstawic ponownie na 1 godzine.

11.oo – ciasto powinno przyrosnac prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucic na blat i powtórzyc odgazowywanie ciasta jak wyzej i odstawic ponownie na ok. 1 godzine.

12.oo – wyjac ciasto, uformowac bochenek podluzny badz owalny, napinajac dobrze powierzchnie ciasta poslugujac sie metoda skladania jak wyzej. Ulozyc bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym maka zlaczeniem ciasta do góry. Szczelnie okryc sciereczka i dodatkowo folia i pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny.( Mozna tez wlozyc calosc do lodówki na 10-12 godzin).

16.oo – piekarnik rozgrzac do temperatury ok. 240°C, (jesli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed wlozeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywajac go od góry np. deska do...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin