SPIS TREŚCI
Chleb z ziarnami
Składniki:
1 kg maki tortowej (lub 0,5 kg mąki pszennej i 0,5 kg maki żytniej)2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)1 opakowanie łuskanego słonecznika1 opakowanie łuskanych nasion dyni1 szklanka siemienia lnianego1 kostka drożdży1 litr letniej wody2 łyżki cukru1,5 łyżki soliolej
Jak przyrządzić:
Mąkę, płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane wymieszać dokładnie w misce. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne. Do drugiej miski wlać letnią wodę, dodać roztarte drożdże i sól. Zostawić na 10-15 minut aż woda zacznie "gazować". Dodać następnie składniki suche i wyrobnic ciasto. Dwie formy keksówki wysmarować olejem. Ciasto podzielnic na dwie połowy i przełożyć do keksówek. Wygładzić powierzchnię ciasta i posmarować olejem. Odstawić formy na 1 godzinne przykryte ściereczką (czas można trochę skrócić, jeśli w pomieszczeniu jest ciepło i ciasto zaczyna wychodzić z formy). Wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinne w temperaturze 200 stopni.
Sałatka ogórkowo-paprykowa
4 kg ogórków3 szt. papryki żółtej1 kg papryki czerwonej1 kg cebuliZalewa:4,5 szkl. wody3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)4 szkl. cukrugarść gorczycyziele angielskie
Umyte nie obrane ogórki pokroić pokroić w plastry, paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików.
Sałatka ogórkowa na zimę
5 kg ogórków 1/2 szkl. octu 10% (lub 6% - wtedy są łagodniejsze) 1/2 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 pęczek koperku
Ogórki obrać i poszatkować na plasterki. Koperek drobno pokroić. Wszystko wymieszać i pozostawić na 2-3 godz. "do przegryzienia". Gdy się odstanie woda wszystko jeszcze raz wymieszać i przekładać do słoików (z tą wodą). Pasteryzować ok 5 min.
Zimowa sałatka z ogórków i cebuli
2,5 kg ogórków1 kg cebuliczosnek do smakususzone daktyleposiekana natka pietruszkipieprz ziarnisty100 ml octu spirytusowego100 ml oleju1 łyżka soli
Na dno sterylnie czystych słoi włożyć po 1 daktylu, ząbki czosnku w ilości wg upodobań, kilka ziaren pieprzy. Ogórki umyć, oczyścić. Cebulę obrać. Ogórki i cebulę pokroić w plastry. W rondlu doprowadzić do wrzenia olej wymieszany z octem, dodać sól, wymieszać, dodać cebulę i ogórki, gotować powoli aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Tak przygotowaną gorącą sałatką napełniać słoje, szczelnie zamknąć, przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.
Sałatka na zimę
kapusta biała1,5 kg ogórków zielonych0,5 kg marchewki,0,3 kg sztuki pietuszki 2 papryki czerwone2 pory, szklanka cukru1 szklanka oleju3/4 szklanki octu 10%2 łyżki soli
1. Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w plasterki natomiast marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Pora pokroić w plasterki a paprykę w kostkę. 2. Z wody, octu, cukru, oleju i soli przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. 3. Warzywa wymieszać z ostudzoną zalewą. 4. Pozostawić na 2-3 godziny. 5. Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut.
Sos słodko-kwaśny
Przygotowanie: 1/2 godzinySmażenie: 1/2 godzinyGotowanie: 20 min
Składniki
1 1/2kg papryki może być mieszana,3cebule,4ząbki czosnku
1 1/2kg pomidorów,2szkl.selera(starty-surowy)1łyżka soli,1szkl.cukru
1łyżeczka chilli 1/2szkl octu
Etapy przygotowania
1.paprykę pokroić w średnią kostkę i zasypać cukrem,cebulę też pokroić w kostkę,seler zetrzeć na tarce(małe oczka),pomidory sparzyć,obrać z skórki,i też pokroić w kostkę
2.smażyć paprykę,cebulę,seler,jak będą lekko twardawe dodać pomidory i czosnek,sól,ocet,chili.gotować1/2godz
3.wkładać do słoiczków i pasteryzować 20min sosu używam do placków ziemniaczanych,makaronu
Paprykarz
o 1 kg marchwi, 1 kg cebuli
o 1/4 szklanki octu
o 1/2 szklanki oliwy
o 1/4 szklanki cukru
o sól, pieprz
1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godziny.
2.Następnie dodać ocet, oliwę, ryż i gotować jeszcze ok. 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Zapasteryzować.
Kawa po kapitańsku z brandy
- 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)- 1 filiżanka kawy espresso- 1 żółtko- 2 łyżeczki cukru
Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą
Herbatka rozgrzewająca
- herbata earl grey lub zwykłej czarnej- kilka goździków- po odrobinie mielonego cynamonu i imbiru- kilka ziarenek kolendry lub ziela angielskiego
Torebkę herbaty wraz ze wszystkimi przyprawami zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem przecedzić.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
30 kwiatów czarnego bzu ( baldachimów)
4 dkg kwasku cytrynowego
2 kg cukru
1.
Kwiaty obrać z łodyg, zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać kwasek i odstawić na 2 dni
2.
Po 48 godzinach przelać przez sito, dodać cukier i zagotować, pod koniec zebrać wytwarzającą się piane. Klarowny syrop przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 5-10 min.
Mazurek makowo-kokosowy
ciasto:10 białek1 szkl cukru1/2 kostki margaryny1 szkl. maku1 szkl. mąkipół proszku do pieczeniamasa:2 szkl mleka1 kostka masła3 łyżki mąki krupczatki8 łyżek wiórek kokosowychżółtko1 szkl cukru pudru
Ciasto: Białka ubić z cukrem i mieszając dodać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę, proszek i suchy mak. Piec. 40 min. Masa: Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać pierwszą szklankę. Gotować aż zgęstnieje, cały czas mieszać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem porcjami dodawać budyń. Przełożyć na biszkopt. Na masę można położyć ananasy i zalać galaretka lub przeciąć biszkopt na pół i masę przełożyć przez środek.
Sernik z kremówką
Spód:2 jajka0,5 kostki margaryny1,5 szkl krupczatki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl cukru pudruSer:1 kg sera8 żółtek2 łyżki mąki ziemniaczanej2 słodkie kremówki0,5 szkl cukru pudru8 białek1 szkl cukru
Składniki na spód razem wymieszać i wyłożyć na blachę. Do utartego sera dodać najpierw ubitą kremówkę z cukrem pudre potem ubite białka z cukrem. Wymieszać dodając rodzynki. Piec ponad 1 godz. w temp. 180 stp. C.
Kuleczki Rafaello
20 dag masła 1 szklanka cukru pudru2 jajka20 dag wiórek kokosowych2 opakowania herbatników (2x85g)5 dag orzechów laskowych
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Składniki dla 2-4 osób
mąka, 0,5 kgmleko (letnie), 1 niepełna szklankaoliwa dobrej jakości, 2 łyżkisól, 0,5 łyżeczkicukier, 1 łyżka (płaska)drożdże, 1/3 kostkiziarna do posypania, np. mak, sezam, słonecznik, len, wg uznania
czas przygotowania: do 60 min
1. Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.
2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!
czekolada biala, 2 tabliczkicukier puder, 100gmaslo, 100gkokos, migdaly,
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder i mieszając dodawać miękkie masło. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby masa troszkę stwardniała. . Z masy formować kulki, wkładając do każdej migdal. Obtoczyć w kokosie, schłodzić w lodowce.
KONIAK domowy czyli Bacówka
- 0,5 l wódki ( zwykłej )- 3 śliwki suszone bez pestek- 10 rodzynek- 1 łyżeczka herbaty ( byle nie granulowanej i nie "miał" z torebki )- pół łyżeczki cukru
Wszystkie składniki umieścić w butelce z alkoholem. Pozostawić je tam przez 10 dni, nie zapominając aby potrząsnąć każdego dnia (ze dwa razy) butelką. Następnie przecedzić i gotowe do wznoszenia toastów. A jaki zachwycający kolor... Ps. Przepis ten pochodzi od pewnej gospodyni z polskich gór.
Chleb
dla >6 osób
Mąka pszenna, 600gwoda, 400gsól, 11/2 łyżeczki
czas przygotowania: > 90 min
1. Składniki na zaczyn 300g:· 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej)· 200g maka pszenna · 100g woda2. Ciasto chlebowe 1000g:· 300g zaczyn jw.· 400g mąka pszenna typ 550 lub 650 ( ew.500g)· 300g woda · 1,5 do 2 łyżeczek soli· 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)3. 20.oo – I. dnia wieczorem wymieszać składniki zaczynu, który będzie dość ścisłą kulka ciasta. Przykryć, pozostawić na cala noc do przefermentowania (12-14godzin).8.oo - Następnego dnia wymieszać wodę z mąka, przykryć i odstawić na 20-30 minut.8.3o – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnic, dodac do mieszaniny jw. Mieszac calosc na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodac sol i jeszcze raz wyrobic okolo 1 minute. Dac odpoczac 2-3 minuty i wyrabiac juz energiczniej (mikserem przy zwiekszonej predkosci) ok. 5 minut. Ciasto powinno byc miekkie, elastyczne i odrywac sie od brzegów miski. Jesli potrzeba dodac odrobine maki lub wody. Powstrzymac sie przed dodawaniem zbyt duzej ilosci maki!9.oo - Wlozyc do miski wysmarowanej lekko tluszczem, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine. Ciasto przyrosnie po tym czasie tylko minimalnie (zdjecie 1).10.oo – wyrzucic ciasto na blat lekko oproszony maka, odgazowac rozciagajac w formie prostokata. Zakladac boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym zlozeniu widac wyraznie jak ciasto zmienilo swoja strukture (patrz zdjecie 2 i 3). Wlozyc z powrotem do miski, przykryc i odstawic ponownie na 1 godzine.11.oo – ciasto powinno przyrosnac prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucic na blat i powtórzyc odgazowywanie ciasta jak wyzej i odstawic ponownie na ok. 1 godzine.12.oo – wyjac ciasto, uformowac bochenek podluzny badz owalny, napinajac dobrze powierzchnie ciasta poslugujac sie metoda skladania jak wyzej. Ulozyc bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym maka zlaczeniem ciasta do góry. Szczelnie okryc sciereczka i dodatkowo folia i pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny.( Mozna tez wlozyc calosc do lodówki na 10-12 godzin). 16.oo – piekarnik rozgrzac do temperatury ok. 240°C, (jesli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed wlozeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywajac go od góry np. deska do...
liki