Składniki:
· 250g maki
· 2 łyżki cukru
· 25g masła
· 100ml wytrawnego białego wina
· 250g ricotty
· 1 łyżeczka cukru pudru
· 50g czekolady gorzkiej
· łyżeczka śmietany
· białko jajka
· olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na 1/2 godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i wytnij szklanką okręgi. Nawijaj je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie (miejsca nachodzenia posmaruj białkiem i dopiero złącz - nie odkleją się podczas smażenia). Rozgrzej olej słonecznikowy we frytkownicy i smaż rurki minutę, dwie, aż nabiorą rumianego koloru, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku i ostudź. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj śmietanę. W polewie czekoladowej maczaj końcówki rurek lub smaruj wnętrze rurek pędzelkiem. Ricottę utrzyj z cukrem pudrem (możesz dodać orzechy lub kandyzowane owoce). Szprycą cukierniczą nakładaj krem ricotta do rurek przed podaniem. Po kilku godzinach ciasto może lekko zmięknąć, ale nadal będzie pyszne.
jabolek67