Mazurek na białkach.pdf
(
74 KB
)
Pobierz
37869882 UNPDF
Mazurek na białkach
Składniki
10-11 białek jaj, 25 dag cukru pudru, 25 dag zmielonych
orzechów włoskich, laskowych i migdałów, 2 łyżki drobno
rozkruszonych biszkoptów, laska wanilii.
Lukier: 15 dag cukru pudru, po półtorej łyżki wody i soku z
cytryny; garść migdałów do dekoracji
Sposób przyrządzania
Białka ubić z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę, wymieszać z orzechami,
migdałami, drobno potłuczoną wanilią i biszkoptami przesianymi przez sitko.
Wysmarować masłem i oprószyć mąką dwie nieduże blachy, wyłożyć na nie
równomierną warstwą przygotowane ciasto. Piec 35-40 min w niezbyt gorącym
piekarniku. Gotowe mazurki odstawić w chłodne miejsce, by wystygły. Z podanych
składników ugotować lukier, posmarować nim mazurek, udekorować połówkami
przyrumienionych na patelni migdałów.
Plik z chomika:
jabolek67
Inne pliki z tego folderu:
Mazurek babuni.doc
(6 KB)
Mazurek bakaliowy 1.pdf
(45 KB)
Mazurek bakaliowy 2.doc
(5 KB)
Mazurek bakaliowy.doc
(5 KB)
Mazurek bananowy.pdf
(57 KB)
Inne foldery tego chomika:
BABECZKI
BABKI
BEZY
BISZKOPT
BLOKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin