Mazurek jabłkowo-pomarańczowy.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek jab³kowo-pomarañczowy

Mazurek jabłkowo-pomarańczowy

 

Składniki:

70 dag mąki

15 dag cukru

15 dag masła

3 jaja

ćwierć szklanki śmietany 18-proc.

masa:

6 jabłek

2 pomarańcze

sok z pół cytryny

5 dag migdałów

cukier do smaku

do dekoracji:

2-3 mandarynki

5 dag migdałów

 

Z mąki, cukru, masła, jaj i śmietany zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Odetnij czwartą część, resztę rozwałkuj na grubość około 2 cm i przełóż na posmarowanąuszczem blachę. Z odciętego kawka uformuj wałeczek i udekoruj nim brzegi mazurka. Ciasto wstaw teraz do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

 

Przygotuj owoce. Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj i - stale mieszając - ugotuj w niewielkiej ilości wody. Pod koniec wsyp cukier, wlej sok z cytryny i wrzuć drobno posiekane migdały (bez skórki). Ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło, po czym udekoruj fantazyjnie cząstkami mandarynek oraz płatkami migdałów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin