Mazurek czekoladowy.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

 

Składniki:

ciasto:

60 dag mąki

3 żółtka

szklanka śmietany

25 dag masła

10 dag cukru pudru

łeczka proszku do pieczenia

polewa:

po pół szklanki mleka i cukru

12 dag masła

półtorej szklanki mleka w proszku

3 łki czekolady w proszku

do dekoracji:

bakalie lub łuskane orzechy

 

Wyrób kruche ciasto z żółtek, śmietany, masła i cukru, stopniowo dodając mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj je na grubość około 2 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mą blasze (jedna duża lub dwie małe), starannie wylep 2-3-centymetrowe brzegi. Piecz w gorącym piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw, by ostygło.

 

Przygotuj polewę: mleko, cukier, masło i czekoladę zagotuj. Teraz odstaw garnek z ognia i dodaj przesiane przez sito mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Mazurek udekoruj bakaliami lub łuskanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin