Składniki na 12 babeczek:
· 1/4 szklanki wiśni z kompotu, syropu lub świeżych
· 1/4 szklanki kompotu z wiśni lub syropu
· 80 g masła
· 50 g gorzkiej czekolady
· pół szklanki cukru
· 35 ml Kirschu (cherry brandy)
· 1 szklanka mąki
· 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 łyżka kakao
· 1 jajko
· mniej niż pół szklanki wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru wody) - w całości lub połówkach do ciasta
Ponadto:
· 250 ml śmietany kremówki
· wiórki czekoladowe do dekoracji
· wiśnie do dekoracji
Wiśnie (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, odpestkować. Zmiksować blenderem z kompotem lub syropem. Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, Kirsch, podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników, na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z ochłodzoną masą, dodać jajko, wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wrzucić wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.
Ciasto rozłożyć do papilotek, do każdej nakładając masę do połowy wysokości papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
jabolek67