Babeczki owocowe.doc

(69 KB) Pobierz

 

Babeczki owocowe

 

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

mąka

 

25

dekagramów

cukier

 

13

dekagramów

sól

 

 

według uznania

cukier waniliowy

 

1

sztuk

mielone migdały

 

5

dekagramów

jajko

 

1

sztuk

masło

 

12

dekagramów

powidła śliwkowe

 

5

dekagramów

śliwki

 

50

kilogramów

torebka galaretki

 

1

sztuk

tłuszcz

 

 

według uznania

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, wsypać 10 dag cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy, mielone migdały, jajko i masło. Wszystkie składniki zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Uformować rulon, schłodzić (30 min).
Ciasto podzielić na 6 • porcji. Sześć foremek (średnica 12 cm) posmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Po nakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min w temp. 200°C. Wyjąć z pieca, wystudzić.
Babeczki posmarować i powidłami. Śliwki oczyścić, wyjąć pestki. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Galaretkę połączyć z resztą cukru i 1/4 litra wody, podgrzać. Przestudzoną galaretkę rozprowadzić na owocach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin