Składnik
Logo
Ilość
Czego
mąka
25
dekagramów
cukier
13
sól
według uznania
cukier waniliowy
1
sztuk
mielone migdały
5
jajko
masło
12
powidła śliwkowe
śliwki
50
kilogramów
torebka galaretki
tłuszcz
Mąkę przesiać do miski, wsypać 10 dag cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy, mielone migdały, jajko i masło. Wszystkie składniki zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Uformować rulon, schłodzić (30 min).Ciasto podzielić na 6 • porcji. Sześć foremek (średnica 12 cm) posmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Po nakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min w temp. 200°C. Wyjąć z pieca, wystudzić.Babeczki posmarować i powidłami. Śliwki oczyścić, wyjąć pestki. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Galaretkę połączyć z resztą cukru i 1/4 litra wody, podgrzać. Przestudzoną galaretkę rozprowadzić na owocach.
jabolek67