Babeczki korzenne.doc

(6 KB) Pobierz
Babeczki korzenne

Babeczki korzenne

 

Składniki:

po 20 dag masła, cukru i mąki

3-4 jaja

łeczka proszku do pieczenia

10 dag mielonych migdałów

aromat migdałowy

2 płaskie łeczki mielonego cynamonu

pół łeczki mielonych goździków

skórka otarta z cytryny

uszcz i bułka tarta do foremek

do dekoracji:

gotowa polewa orzechowa

atki migdałowe

 

Na początku utrzyj masło z cukrem i, ciągle ucierając, stopniowo wbijaj do masy po jednym jaju. Mą wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami, przyprawami korzennymi, aromatem i skórką z cytryny, a potem niewielkimi porcjami - wciąż ucierając - dodaj do masy jajecznej.

 

Foremki wysmaruj tłuszczem i posyp buł tartą, po czym napełnij je do połowy ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C.

Piecz około 30 minut.

 

Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ostudź. Na koniec posmaruj je polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posyp płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin