Pasztet z bakłażanów po włosku.doc

(24 KB) Pobierz
Pasztet z bakłażanów po włosku

Pasztet z bakłażanów po włosku
pół kilograma bakłażanów
1 średnia cebula
ząbek czosnku
5 pomidorów
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kminku
10 dag sera żółtego np. tylżyckiego
Obrać bakłażany, pokroić w plasterki i posolić, odsącźyć na sicie. Cebulę i czosnek posiekać. Zanurzyć na 1 mniutę pomidory we wrźątku, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, połączyć z cebulą, czosnkiem, pomidorami i dodać łyżeczkę kminku. Posolić, popieprźyć, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Odsącźone bakłaţany upiec na gorącym grillu lub w piecyku. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć warstwę bakłażanów, zalać połową sosu i posypać tartym serem. Ułożyć drugą warstwę, polać reszt sosu i posypać serem. Zapiec w gorącym piekarniku (ok. 20 minut).


MM

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin