Ośmiornica na zimno lub gorąco(do wszystkich przepisow uzywac osmiornice juz wczesniej przegotowana) Osmiornice pokroic na talarki, jak marchew. Rozetrzec 3 zabki czosnku z sola, 1/2 szkl. oleju, 4 lyzkami octu winnego, dodac pieprz i oregano do smaku , mozna troche soli tez dodac, ale minimalnie. Wymieszac osmiornice z tymze sosem. Mozna to jesc na cieplo, ale najlepsze jest na zimno. Smacznego! From: Eva Maciasz emacia@po-box.mcgill.caosmiornica na zimno (z greckiego: HTAPODI WRASTO):1 mrozona osmiornica (ok.kilograma, moze byc mniej),3 zabki czosnku,pol szklanki oleju,sol,4 lyzki octu winnego,pieprz,oregano.Osmiornice gotowac w garnku z dodatkiem szklanki wody. Dusic na umiarkowanym ogniu okolo godziny. Jesli plyn odparuje a osmiornica bedzie jeszcze twarda, dolac troche wody i dusic do miekkosci. Po ugotowaniu osmiornice wyjac z garnka, ostudzic i pokroic na niewielkie kawalki. Rozetrzec czosnek z sola, wlac olej i ocet winny, dodac pieprz i oregano do smaku, wymieszac z kawalkami osmiornicy.Podawac jako przekaske ew. zakaske, w zaleznosci od tego co sie popija. Mozna ozdobic natka pietruszki. Ocet mozna zastapic sokiem z cytryny.Tak przygotowana osmiornice mozna swobodnie trzymac w lodowce przez tydzien, ale sosu powinno byc tyle aby zakrywal kawalki osmiornicy calkowicie.Smacznego!
jabolek67