Ośmiornica na zimno lub gorąco.doc

(21 KB) Pobierz
Ośmiornica na zimno lub gorąco

Ośmiornica na zimno lub gorąco
(do wszystkich przepisow uzywac osmiornice juz wczesniej przegotowana)
Osmiornice pokroic na talarki, jak marchew. Rozetrzec 3 zabki czosnku z sola, 1/2 szkl. oleju, 4 lyzkami octu winnego, dodac pieprz i oregano do smaku , mozna troche soli tez dodac, ale minimalnie. Wymieszac osmiornice z tymze sosem. Mozna to jesc na cieplo, ale najlepsze jest na zimno.
Smacznego!
From: Eva Maciasz emacia@po-box.mcgill.ca

osmiornica na zimno (z greckiego: HTAPODI WRASTO):
1 mrozona osmiornica (ok.kilograma, moze byc mniej),
3 zabki czosnku,
pol szklanki oleju,
sol,
4 lyzki octu winnego,
pieprz,
oregano.
Osmiornice gotowac w garnku z dodatkiem szklanki wody. Dusic na umiarkowanym ogniu okolo godziny. Jesli plyn odparuje a osmiornica bedzie jeszcze twarda, dolac troche wody i dusic do miekkosci. Po ugotowaniu osmiornice wyjac z garnka, ostudzic i pokroic na niewielkie kawalki. Rozetrzec czosnek z sola, wlac olej i ocet winny, dodac pieprz i oregano do smaku, wymieszac z kawalkami osmiornicy.Podawac jako przekaske ew. zakaske, w zaleznosci od tego co sie popija. Mozna ozdobic natka pietruszki. Ocet mozna zastapic sokiem z cytryny.Tak przygotowana osmiornice mozna swobodnie trzymac w lodowce przez tydzien, ale sosu powinno byc tyle aby zakrywal kawalki osmiornicy calkowicie.
Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin