Ryba po baskijsku3/4 kg filetów rybnych (sola, dorsz, flądra, mintaj) 1/4 filiżanki sosu z krewetek (sprzedawany w butelkach w dziale z produktami pochodzenia orientalnego) 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii lub oregano 3 łyżki posiekanej szalotki 1 liść laurowy Brytfannę smarujemy olejem i układamy w niej rybę i pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykrywamy i gotujemy przez 15 min. Usuwamy liść laurowy, a rybę przekładamy na gorący półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zwiększamy ogień i gotujemy pozostały sos, aż większość wody wyparuje (nie należy jednak dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polewamy rybę i posypujemy pieprzem. Danie podajemy gorące. wartość odżywcza jednej porcji: 196 kcal, 9% tłuszczu, 15% węglowodanów, 76% białek.
jabolek67