Owoce morza z garnkaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.1 homar,8 duzych krewetek lub rakow,8 muszli sw. Jacka,300 g muli,50 ml calvadosu,100 ml smietany,50 g masla,50 ml oleju.Wywar:200 g malych rybek (lub glow z ryby),2 pory,1 marchewka,1 cebula,100 ml bialego wina,300 ml wody,lisc laurowy, bouquet garni,maly kawalek skorki pomaranczowej,sol, pieprz.1. Homara, krewetki i muszle sw. Jacka oczyscic, oplukac pod biezaca woda. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki. Mule wyszorowac metalowa szczoteczka, oplukac. Z muszli sw. Jacka zostawic twarde czesci - biala i pomaranczowa. Reszte odrzucic. Rybki wypatroszyc, oplukac.2. Przygotowac wywar: jarzyny obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Zagotowac wode z winem. Wlozyc jarzyny, rybki, bouquet garni i skorke pomaranczowa. Posolic, gotowac na malym ogniu 20 min. Wywar przecedzic.3. Przecedzony wywar ponownie zagotowac. Wlozyc mule. Gdy skorupki sie otworza,wyjac. Mieso muli odlozyc, a skorupki odrzucic. Wlozyc krewetki i malze wyjete z muszli sw. Jacka. Gotowac na malym ogniu ok. 3 min, wyjac. Wywar odparowac do konsystencji oleju.4. Na patelni rozgrzac maslo z olejem, wrzucic homara ze skorupa, smazyc 10min. Z homara usunac czesci niejadalne. Odwlok pokroic na 8 plastrow. Szczypce zmiazdzyc, wyjac mieso.5. Do wywaru wrzucic ponownie mule, krewetki, malze i kawalki homara. Wlac calvados, zagotowac. Doprawic sola, pieprzem i smietana. Podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 46.
jabolek67