Żeberka po chińsku.doc

(5 KB) Pobierz
¯eberka po chiñsku

Żeberka po chińsku

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag żeberek

7 małych dymek ze szczypiorem

ćwierć szklanki sosu sojowego

3 łki cukru

2 łki octu winnego

łka wytrawnego sherry

 

Umyte i osuszone mięso ostrym nożem podziel na pojedyncze żeberka. Dymkę opłucz i pokrój w grube plastry, a szczypior - na 10-centymetrowe kawałki. Żeberka umieść w garnku o grubym dnie na warstwie cebuli i szczypioru.

 

Wymieszaj sos sojowy z octem winnym, sherry, cukrem i wodą (pół szklanki). Zalej tak doprawionym sosem żeberka, przykryj garnek i na dużym ogniu doprowadź jego zawartość do wrzenia, by po chwili ogień zmniejszyć i pozwolić, by żeberka dusiły się około 2 godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin