Niemiecki pudding z makaronem.pdf

(253 KB) Pobierz
421182727 UNPDF
Niemiecki pudding z makaronem, twarogiem i wanilią
175 g makaronu jajecznego (najlepiej typu wstążki)
115 g twarożku śmietankowego
225 g serka wiejskiego
85 g drobnego cukru
2 jaja
125 ml kwaśnej śmietany
421182727.001.png
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta cynamonu
kilka kropel soku z cytryny
na kruszonkę:
25 g płatków migdałowych
25 g tartej bułki
4 łyżki masła
Żaroodporne naczynie wysmarować odrobiną masła. Ugotować makaron.
W misce utrzeć serek śmietankowy i wiejski, dodając cukier. Dodać po
jednym jajku, a następnie resztę składników. Mieszankę przełożyć do
naczynia.
Masło roztopić na patelni. Podsmażyć w nim płatki migdałowe, aż lekko
zbrązowieją (ok.1,5 minuty). Zdjąć patelnię z ognia i dodać tartą bułkę.
Dodałam trochę więcej. Kruszonką posypać wierzch. Zapiekać pudding ok.
35-40 minut w 180 stopniach, aż się zetnie.
Można posypać cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin