Kremowy pudding ryżowy z błyskawicznym dżemem truskawkowym.doc

(24 KB) Pobierz
Kremowy pudding ryżowy z błyskawicznym dżemem truskawkowym

Kremowy pudding ryżowy z błyskawicznym dżemem truskawkowym

Przepis z programu Jamie w domu

 

Wszyscy uwielbiają pudding ryżowy. To jeden z moich ulubionych deserów. Typowe jedzenie, wprawiające w dobry nastrój. Można go podawać bez żadnych dodatków albo z dowolnymi owocami, które wam wpadną w ręce. Moim zdaniem jest najlepszy, zwłaszcza latem, na zimno, z gorącym dżemem truskawkowym. Możecie też podawać go z opiekanymi na grillu lub w piekarniku brzoskwiniami i śliwkami. Jest wspaniały!

 

Kiedy byłem mały, robiłem z mamą dżem truskawkowy. Teraz, żeby zachował smak świeżych truskawek, używam mniej cukru i smażę go krócej, niż to robiła moja mama. Dżem, który wam zostanie, możecie tygodniami trzymać w lodówce w słoiku, wyparzonym wrzątkiem, ale najprawdopodobniej zjecie go znacznie szybciej! Jest super jako sos do tarty, jako polewa do lodów czy po prostu rozsmarowany na grzance albo kawałku świeżego pieczywa.

 

Składniki

·         50 g gotowych bezów, pokruszonych na kawałki

·         ewentualnie: kilka poziomek, do przybrania

 

Na dżem

·         1 kg truskawek, odszypułkowanych, opłukanych i odsączonych

·         150g cukru

 

Na pudding ryżowy

·         1,2 litra pełnotłustego mleka “od krowy”

·         200 g ryżu na pudding

·         2 łyżki cukru, aromatyzowanego wanilią (do słoika z cukrem należy włożyć na kilka tygodni przekrojoną laskę wanilii)

 

Przygotowanie

Włóżcie truskawki do szerokiego rondla ze stali nierdzewnej i posypcie cukrem. Porozgniatajcie truskawki rękoma, przeciskając je między palcami, aż powstanie pulpa. Już w tym momencie zaczynają wyglądać jak dżem. Cukier powinien się rozpuścić, zanim jeszcze wstawicie patelnię na ogień i zaczniecie smażyć dżem. Smażcie truskawki na średnim ogniu przez 20 do 30 minut, szumując co 5 minut. Nie martwcie się, jeśli dżem ma płynną konsystencję—tak powinno być, żebyście mogli zrobić z niego smużki w puddingu. Zdejmijcie patelnię z ognia i odstawcie. I gotowe—wspaniały dżem, kwintesencja truskawkowego smaku i aromatu!

 

W czasie, kiedy dżem się smaży, wlejcie mleko i wsypcie cukier waniliowy do głębokiego rondelka. Doprowadźcie do stanu, kiedy lekko się gotuje i przykryjcie pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsty, kremowy, wilgotny pudding. Jeśli nazbyt zgęstnieje, możecie go rozcieńczyć odrobiną mleka.

 

Rozłóżcie pudding do osobnych salaterek. Na wierzchu połóżcie dużą łyżkę wspaniałego dżemu truskawkowego i delikatnie wymieszajcie, tak, by w puddingu powstały marmurkowe smużki dżemu. Posypcie pokruszonymi bezami i udekorujcie poziomkami.

 

© Jamie Oliver

Zgłoś jeśli naruszono regulamin