Imbirowy pudding babci NIGELLI.doc

(30 KB) Pobierz


IMBIROWY PUDDING BABCI NIGELLI.jpg
6 łyżek stołowych masła
szklanki złotych rodzynek
3 łyżki stołowe ciemnego rumu
10 kromek ciemnego chleba
Ok. 10 łyżek stołowych imbirowej marmolady
4 żółtka
1 jajko
3 łyżki stołowe cukru
2 ¼ śmietany kremówki
¾ szklanki plus 2 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki stołowe brązowego cukru

Nastaw piekarnik na 176°C

Masłem wysmaruj płytkie naczynie do pieczenia.

 

Do miski wrzuć rodzynki, zalej je rumem i wsadź na 1 min. do mikrofalówki, potem odstaw.

 

Z chleba, masła i dżemu zrób kanapki (2 łyżki stołowe dżemu do kanapki). Przetnij kanapki w trójkąty. Wyłóż nimi spód wcześniej przygotowanego naczynia. Posyp to rodzynkami i polej pozostałością, nie włoniętego rumu.

 

Żółtka ubij z jajkiem i cukrem, dolej śmietanę i mleko. Tą miksturą polej kanapki i zostaw na ok.10 min. by płyn się wchłonął. Kawałki chleba, które wystają poza naczynie, posmaruj masłem.

 

Zmieszaj imbir z brązowym cukrem i posyp kawałki chleba, które smarowane były masłem, trochę mniej wysyp na resztę „ciasta”.

 

Wstaw danie do piekarnika na ok. 45 min. Wyciągnij i odstaw na 10 min, rozdziel do miseczek i podawaj.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin