Zimne nóżki po warszawsku.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 1 golonka - 2 nogi wieprzowe - 1 główka czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz ziarnisty i mielony - majeranek - włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula) - 1 łyżka żelatyny WYKONANIE: Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz pół główki czosnku. Przypraw solą i pieprzem (wywar powinien być słony), gotuj 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki rozgotowane, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez gazę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj nożem. Ponownie włóż do wywaru, przypraw majerankiem i roztartym czosnkiem (ew. jeszcze solą i pieprzem). Wszystko razem zagotuj, dodając łyżkę żelatyny (namoczonej wcześniej w zimnej wodzie). Po ostudzeniu wylej do foremek, małych miseczek lub filiżanek. Podawaj z chrzanem, octem, grzybami marynowanymi, cytryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin