Babka mazowiecka.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: CIASTO: - 50 dag mąki - 15 dag cukru - 15 dag masła - 10 żółtek - szklanka mleka - po 5 dag: drożdży, migdałów, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej POLEWA - 10 dag cukru pudru - białko - aromat rumowy WYKONANIE: Zagotuj 3/4 szklanki mleka i zalej nim 20 dag mąki. W pozostałym mleku rozpuść drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosły. Teraz utrzyj z cukrem żółtka. Do zaparzonej i przestygniętej już mąki dodaj rozpuszczone drożdże i utarte z cukrem żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy objętość, wsyp resztę mąki, wlej rozpuszczone masło i starannie wyrób, pod koniec dodaj bakalie. Przygotuj formę - dokładnie wysmaruj ją masłem, potem posyp bułką tartą i napełnij do połowy wysokości ciastem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w średnio gorącym piekarniku 40 -50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). POLEWA: cukier puder utrzyj do białości z białkiem, pod koniec ucierania dodaj aromat. Po ostygnięciu ciasto wyjmij z formy i oblej polewą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin