Bezy ziemniaczane.doc

(171 KB) Pobierz
Bezy ziemniaczane

Bezy ziemniaczane

Składniki (dla 4-6 osób)


- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz

 


                        

 

 


Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem).
Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.

Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.

Piec w 220 st.C przez około 10 minut.
Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same, ale ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin