Żur staropolski.doc

(6 KB) Pobierz
¯ur staropolski

Żur staropolski

 

Składniki na 6 porcji:

4 szklanki zakwasu z żytniej mąki

oszczyzna

3-4 ząbki czosnku

6-7 suszonych grzybów

80 dag białej kiełbasy

15 dag chudego wędzonego boczku

2 jaja ugotowane na twardo

łeczka suszonego cząbru

łka suszonego majeranku

pieprz

l

 

Umyte grzyby oraz obraną i umytąoszczyznę zalej 4 szklankami wody i zagotuj. Dodaj białą kiełbasę, cząber, sól i pieprz, po czym gotuj na niewielkim ogniu około godziny. Wywar przecedź do innego garnka.

 

Grzyby pokrój w cienkie paseczki, wrzuć z powrotem do wywaru, następnie dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i zrumień. Następnie wrzuć do garnka z zupą i zagotuj. Teraz wlej zakwas i, mieszając, chwilę gotuj na małym ogniu.

 

Przed podaniem do każdej porcji gorącego żuru włóż połówkę jaja na twardo lub trochę czosnkowych grzanek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin