Żur biały.txt

(0 KB) Pobierz
Bioly zur 

Skladniki:
Maslanka 1/2 litra
Mleko slodkie 1/4 litra
Woda 1/2 litra
Jaja 1 szt.
Zoltko 1 szt.
Ser bialy 25 dag.
Maslo 8 dag.
Maka pszenna 1 pelna lyzka
Sol

Przepis:

W wiekszym emaliowanym garnku zagotowac wode z sola.Mleko slodkie polaczyc z maslanka,wbic cale jajo i zoltko,dodac lyzke maki i wszystko dokladnie roztrzepac.Do wrzacej wody,ciagle mieszajac,wlewac powoli przygotowana zawiesine z jajami,doprowadzic do zagotowania,przez chwile jeszcze pogotowac i odstawic z ognia.Maslo zrumienic i wlac do zupy.Ser bialy pokruszyc lub pokroic w kostke,nalozyc na talerze i zalac zupa.Podawac na goraco.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin