Saltkjöt og baunir.doc

(33 KB) Pobierz
Saltkjöt og baunir

Saltkjöt og baunir

Drukuj

E-mail

Początek formularza



Skład:
1 szklanka żółtego łuskanego groszku
1 szklanka posiekanej cebuli
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 i 1/2 kg solonej jagnięciny z kością
1/2 kg brukwi
1/2 kg ziemniaków
1/4 kg marchewki
świeżo zmielony pieprz
sól - opcjonalnie
Sposób wykonania:
Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to właśnie trudne wszędzie poza Islandią, to możemy przygotować ją samemu (przepis poniżej).
Groszek wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. zagotować, dodać cebulę i tymianek. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę, częściowo przykryć i mieszać od czasu do czasu. Dodać 1 kawałek mięsa do zupy. Pozostałe mięso ugotować osobno do miękkości. Pozostawić zupę gotującą się przez pół godziny.
W międzyczasie obrać warzywa i posiekać je w dużą kostkę. Wrzucić je do zupy i gotować następne 25 min., czasem mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Kiedy warzywa i mięso są miękkie, doprawić potrawę pieprzem i ewentualnie solą. Mięso wyjąć z zupy i podawać osobno.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin