Pejzanka.doc

(6 KB) Pobierz
Pejzanka

Pejzanka

 

Składniki na 6 porcji:

6 szklanek Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

2 marchewki

pół selera

duży por

4 ziemniaki

3 łki puree ziemniaczanego

lub Puree ziemniaczane o smaku bekonowym z grzankami Danie w 5 minut WINIARY

25 dag chudego boczku wędzonego

2 łki śmietany

2 suszone grzyby

żółtko

2 ząbki czosnku

2 łki posiekanej natki pietruszki

tymianek

pieprz

l

 

Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i seler pokrój w słupki, por -  w cienkie plasterki, ziemniaki -  w kostkę, a namoczone grzybki -  w paski. Pokrojony w kostkę boczek wytop na suchej patelni, dodaj warzywa i mieszając - smaż je przez 10 minut, a potem wrzuć do zagotowanego w dużym garnku bulionu i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.

 

Na koniec zagęść zupę wsypywanym powoli puree ziemniaczanym, wymieszaj i zagotuj. Dopraw roztartym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, następnie zdejmij z ognia, zapraw żółtkiem rozprowadzonym śmietaną. Zupę bezpośrednio na talerzach obficie posyp natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin