Szczawiowa zupa tradycyjna.doc

(5 KB) Pobierz
Szczawiowa zupa tradycyjna

Szczawiowa zupa tradycyjna

 

Składniki na 4 porcje:

15 dag szczawiu

4 szklanki lekkiego bulionu

łka masła

łka mąki

łka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY

pół szklanki śmietany 18-proc.

pół szklanki mleka

4 jaja ugotowane na twardo

1-2 łeczki cukru

l

 

Szczaw przebierz, oczyść, dokładnie opłucz i przez 10 minut duś z masłem i odrobiną wody, następnie zmiksuj lub drobno posiekaj. Śmietanę wymieszaj z mą, a potem z mlekiem. Do gotującego się bulionu dodaj szczaw, zabiel go śmietaną i zagotuj. Na końcu dopraw do smaku maggi, solą i cukrem. Do talerzy lub bulionówek włóż po 2 połówki jaja i wlej gorą zupę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin