obejrzyj film
Idealne danie na gorące lato, kiedy wszyscy marzą o tym, żeby zostać Eskimosem. Miętowy, ogórkowy chłodnik z fetą wspaniale gasi pragnienie. Nie trzeba smażyć się przy kuchence, bo w tym przepisie ani razu nie używa się ognia. Ogórki kroimy razem z pestkami, dzięki temu w lodówce puszczają potem więcej wody i zupa robi się płynna. Jeśli przed podaniem uznasz, że jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją dodatkową porcją jogurtu.Dla: 2 osóbCzas przygotowania: 15 min.Czas chłodzenia: 1 godz.
Jak to zrobić:1. Umyj dokładnie ogórka. Nie obieraj ze skórki tylko przekrój wzdłuż na 4 części. Następnie pokrój w cieniutkie ćwierć talarki.2. 3 fety posiekaj na małe kawałeczki i wymieszaj z ogórkiem.3. Zalej całość jogurtem i dodaj oliwę. Dokładnie wymieszaj.4. Odetnij skórkę z chleba tostowego, a miąższ pokrój w drobniutką kostkę. Wymieszaj z resztą składników w misce.5. Z cytryny wyciśnij sok do tej samej miski. Dodaj startą gałkę muszkatołową do smaku.6. Przykryj folią i wstaw na 1 godz. do lodówki.7. Umyj miętę i ją posiekaj.8. Pozostałą część fety pokrój w drobną kostkę.9. Wyjmij chłodnik z lodówki, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Na wierzchu posyp miętą i kawałkami fety.Bon appetit!
drukować
· Zupa z fetą i z ogórkiem:
· 2 średnie ogórki
· 100 g serka feta
· 1 duży jogurt naturalny (opakowanie 450 g)
· 1 kromka chleba tostowego
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· 1 cytryna
· 1 pęczek mięty
· gałka muszkatołowa
· sól i pieprz do smaku
jabolek67