Zupa francuska4 - 5 cebul,1 porcja włoszczyzny,1/2 szklanki białego wytrawnego wina,5 dag sera (ementaler, gouda),1/2 bułki paryskiej,3 łyżki oleju,1 łyżka mąki,1/2 łyżeczki cukru,sól,pieprz.Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić,gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyćją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min.Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem.Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarceo dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornegonaczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, ażser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).
jabolek67